A parlament lépcsőjéig jutottak a tüntetők, ott fulladt ki ellenállásuk

2018. december 10. 09:12
250-ről 400 órára nőhet a ledolgozandó túlórák száma, ha szerdán elfogadja a parlament a törvénytervezetet. Több ellenzéki párt és szakszervezet is tüntetést szervezett szombatra. Az esemény a Kossuth téren ért volna véget, ám azt közben a rendőrség lezárta. Ez a döntés provokálhatta ki, hogy a demonstráció végén több százan betörtek a térre. Ezzel a "sikerrel" be is érték szombatra.

„A rabszolgatörvényre keresztelt törvénymódosítás úgy változtatná meg a Munka Törvénykönyvét, hogy jelentősen, 250 óráról 400 órára nőne a ledolgozható túlórák száma, a munkaidőkeret 36 hónapra nőne, az elfogadott túlóráért pedig plusz pénz sem járna. A törvény a nagyvállalatok érdekeit helyezi a munkavállalók fölé és profittermelő robotokként kezeli őket” – írta a tüntetésről a Hallgatói Szakszervezet. Később kiderült, a fideszes többségű vállalkozásfejlesztési bizottság enyhített volna a törvényende jött egy újabb csavar, a Fidesz mégsem hátrál meg, a benyújtott szöveg eloszlatja az illúziókat: nem csak kollektív szerződés esetén lehet több túlóra. 

Szavazni erről fog jövő szerdán az országgyűlés, és minden bizonnyal el is fogadja. A másik vitatott kérdésben, hogy a munkaidőkeret akár 3 év is lehet, és csak ennyi idő után számolják ki, hogy túlórázott-e valaki, semmi nem változott. Hiába mondta Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón, hogy a kormány nem támogat egy évnél hosszabb elszámolási időszakot, erre vonatkozóan egyik bizottság se nyújtott be módosító indítványt, vagyis úgy látszik, marad a három év.

123
Sorrend megfordítása
1441 A tüntetők megelégedtek azzal, hogy bejutottak a Kossuth térre Lassan elnapolja "az ellenállást" a Kossuth térre bejutott pár száz tüntető. Holnap Hadházy Ákos demonstrál majd az MTVA előtt, a mai tüntetők közül sokan ígérik magukat a vasárnapi megmozdulásra is. A szombati események ezzel lassan lecsengenek.
1426 Egyelőre bejött a rendőrök hátrébb húzódása A tüntetők elérték céljukat, bejutottak a Kossuth térre, és ezzel el is érték, amit akartak. Körükben érezhető a tanácstalanság. Páran fórumot kezdenek tartani. A rendőrök ilyen téren jól tették, hogy az embereket provokáló lezárás helyett visszább húzódtak.
1400 Komjáthy Imre megsérült a Kossuth téren
© 

Az éhség menetéről ismert Komjáthy volt az egyik szószólója, hogy a tömeg vonuljon a Kossuth térre. A lökdösődésben azonban megsérülhetett, őt Tóth Bertalan és Nyakó István szocialista politkusok kísérték le a térről.

1351 A tüntetők hangulata egy képben
© 
1349 A tüntetők benyomultak a Kossuth térre, már a parlament lépcsőjénél skandálnak Háromnegyed 2-kor a rendőrök feladták a nehezebben védhető sorfalat a villamossínek vonalában, ahol az ország zászlaja miatt kialakított ároknál többen is elestek, és visszavonultak az Országgyűlés épülete elé. Itt skandál most több száz ember.
1340 Az első sorokban nagy a lökdösődés, sokan a földön A földre estek azok, akik fél 2 körül ismét megpróbáltak bejutni a Kossuth térre. A rendőrsorfal ugyanis ellenáll, az így kialakult tulakodásban pedig többet is elestek. Az egyenruhások egyelőre nem használnak más kényszerítő eszközt, a készenlétiek még nem mutatják magukat.
1325 A keménymag a Kossuth tér felé nyomulna

A tüntetés végén a demonstrálók egy része a Kossuth tér felé indult. Mint mondták, ajándékot vinnének Orbán Viktornak az ország karácsonyfája alá. Komjáthy Imre is arra szólította fel a tüntetőket, hogy jussanak be a térre, ahonnan a rendőrség utolsó pillanatban, péntek este tiltotta ki az embereket.

1309 "Haragot érzek a levegőben"

Székely Tamás beszédével ért véget a tüntetés. A szakszervezeti vezető azt mondta:

sokan vagyunk, haragot érzek a levegőben

A tüntetés hivatalos befejezése után sem kezdett oszlani az ezres tömeg. Egyelőre kivárnak.

1239 Hétfőn útlezárásokkal folytatják?

Hétfőtől országos útlezárást javasol a szakszervezeti szövetség elnöke.

https://hvg.hu/itthon/20181208_Mit_kezd_az_utca_a_rabszolgatorvennyel

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Juttatások 2020-ban - előkészületek és tervezés

2019. szeptember 23. 08:26
Bár még az őszi adótörvény csomag befolyásolhatja a juttatások jövő évi adókörnyezetét, érdemes időben elkezdeni a jövő évi juttatási kínálat tervezését. Ezt vallja az a közel 100 szakember, akik a Cafeteria TREND által szervezett szeptember 19-i Juttatások 2020 című konferencián egy egész napon keresztül az év végi juttatások és a jövő évi kínálat kidolgozásával foglalkoztak.

200 ezer forintra nő a minimálbér januártól

2021. november 04. 14:29
Nettó 133 ezer forintot jelent