A szakszervezetek és a munkáltatók egyeztetésre hívják a kormányt

2020. április 02. 08:19
A szakszervezetek és a munkáltatók még az előtt szeretnének egyeztetni, hogy a kormány bejelentené a gazdaságélénkítés és a válságkezelés érdekében tervezett intézkedéseket, ezért 2020. március 31-én kelt közös levelükben kezdeményezték a Versenyszféra és Kormány Állandó Konzultációs Fóruma összehívását.

Bodó Sándor
foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár
Innovációs és Technológiai Minisztérium

Tisztelt Államtitkár Úr!

A magyar gazdaság szereplőiként mi, a munkavállalók és a munkáltatók érdekképviseletei egyetértünk a magyar kormány azon álláspontjával, hogy a munkahelyek megmentése kiemelt fontosságú a jelenlegi helyzetben. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a gazdasági visszaesés csak átmeneti legyen, ne húzódjon el évekig úgy, ahogy a 2008-as válság elhibázott kezelését követően történt.

A munkahelyek megtartásának leghatékonyabb, leghumánusabb és a gazdaság szereplői által leginkább elvárt módja az, hogy a munkaviszony fenntartása mellett a munkavállalók jövedelmüket, vagy annak minél nagyobb részét megtartva vészeljék át a világjárvány idejét. Ehhez az állam fokozott szerepvállalására van szükség, egészséges kockázatmegosztás és teherviselés mellett.

Belátható, hogy a bérből élő emberek jövedelem nélkül nem képesek eltartani önmagukat, családjukat, az elapadó kereslet pedig tönkreteszi a vállalkozásokat.

Belátható, hogy a vállalatok, vállalkozások többsége bevétel nélkül ekkora terhet nem képes hosszútávon elviselni.

Belátható, hogy hatékony állami szerepvállalás nélkül a munkavállalók elveszítik állásaikat, a munkáltatók bevételüket és dolgozóikat.

Ezen levél aláírói úgy vélik, hogy a magyar államnak a munkaviszonyok megtartása, a foglalkoztatás fenntartása érdekében szerepet kell vállalnia a kieső munkavállalói jövedelmek pótlásában.

Ennek érdekében az aláírók együttesen kezdeményezik a Versenyszféra és Kormány Állandó Konzultációs Fórumának – videokonferencia keretében történő - mielőbbi összehívását. A Fórum nemcsak annak megvitatására teremtene lehetőséget, hogy az állam hogyan tud szerepet vállalni a kieső munkavállalói jövedelmek pótlásában, hanem alkalmat kínálna a koronavírus járvány okán felmerült és a munka világát (pl. a Munka Törvénykönyvét) érintő egyéb javaslatok egyeztetésére is.

A munkavállalói oldal javasolja, hogy a videokonferencián az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma képviselője meghívottként részt vehessen, tekintettel arra, hogy a megvitatásra javasolt témák a közszféra foglalkoztatottjait is érintik.

Kezdeményezésünk elfogadását remélve,

Budapest, 2020. március 31.

Tisztelettel:

Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája
képviseletében: Dr. Mészáros Melinda elnök

Magyar Szakszervezeti Szövetség
képviseletében: Kordás László elnök

Munkástanácsok Országos Szövetsége
képviseletében: Palkovics Imre elnök

Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége
(ÁFEOSZ-COOP Szövetség)
képviseletében: Dr. Zs. Szőke Zoltán elnök

Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége
képviseletében: Dr. Rolek Ferenc alelnök

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
képviseletében: Perlusz László főtitkár

 

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem bizalmat kell szerezned, hanem bizalomról indulsz - így kezdődik a munka az Audi Hungariánál

2022. február 17. 08:51
Együttműködés, nyitottság és elismerés – ezek az Audi alapértékei, amit már a belépés első napjától igyekeznek átadni a kollégáknak. Az új munkatárs, legyen fizikai, szellemi vagy éppen menedzsmentben dolgozó munkavállaló, ugyanazon a beléptetési folyamaton megy át az első két napban.

Milyen lesz a jövő irodája a járvány után?

2021. augusztus 10. 09:53
Szórakoztató komplexum, alakítható tárgyalóterek és hibrid irodák, avagy így alakulnak át a munkahelyek post-COVID időszakban.