Adók, bérek 2017-ben

2017. január 06. 08:22
2017. január elsejétől több olyan jogszabályi változás is életbe lép, mely széles társadalmi rétegek jövedelmi helyzetét befolyásolja. A következőkben ezek közül a legfontosabbakat foglaljuk össze.
Mindenkit érintő adóváltozások:

Fogyasztási szerkezettől függően eltérő mértékben, de majdnem mindenkit érint az alapvető élelmiszerek újabb körének (baromfihús, friss tej, tojás) bevonása az 5%-os ÁFA körbe. Jelentős változás az internet szolgáltatás és az éttermi szolgáltatások ÁFA kulcsának 18%-ra történő csökkentése. Minden bankszámlával rendelkező egyénre vonatkozik, hogy január 1-től nem kell megfizetni a kamatjövedelmeket terhelő 6%-os Egészségügyi Hozzájárulást. Az érintettek számára rossz hír, hogy jelentős mértékben nő a dohánytermékek jövedéki adója és ezzel együtt a fogyasztói ára is.

 

Munkavállalókat érintő változások:


Korábban már részletesen bemutattuk a legalacsonyabb munkabérek növekedését. Emiatt most csak a fontossága miatt jelezzük, hogy a minimálbér 111 ezer forintról 127,5 ezer forintra, a szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottak garantált bérminimuma pedig 129 ezer forintról 161 ezer forintra változik.

A munkaadókat terhelő Szociális Hozzájárulási Adó 5% pontos mérséklése, valamint a társasági nyereségadó 9%-ra történő csökkentése jelentős munkavállalói csoportok jövedelmi helyzetének javítására biztosít lehetőséget. Erre egy másik elemzésünkben már felhívtuk a figyelmet.

A béren kívüli juttatásokat (cafetéria) érintő változásokat is már bemutattuk, ezért itt csak arra hívjuk fel a figyelmet, hogy az új helyzethez történő alkalmazkodás jelentős feladatot jelent a szakszervezetek számára is.

Nem a jövedelmi helyzetet érinti, de fontos változás, hogy megszűnik az egyszerűsített adóbevallás és adónyilatkozat. Helyette bevezetésre kerül az adóhatóság által készített adóbevallási tervezet. A munkavállalók számára továbbra is választható a munkáltatói adómegállapítás. A kétgyermekes családokat érinti, hogy folytatódik a gyermekenként igénybe vehető adókedvezmény növelése. 2017-től a korábbi a korábbi 12 500 Ft helyett 15 000 Ft havi adókedvezmény vehető igénybe gyermekenként. (Az egy gyermekesek valamint a három és több gyereket nevelők kedvezménye nem változik.)

 

Munkanélkülieket érintő változások:

A teljes munkaidőben foglalkoztatott közfoglalkoztatottak bére január 1-től 79 155 Ft helyett 81 530 Ft lesz. A legalább középfokú végzettséget és szakképesítést igénylő munkaköröket betöltők bére pedig 101 480 Ft-ról 106 555 Ft-ra nő. Ez a változás azt is jelenti, hogy a korábbi 22 ezer forintos különbség, amely a nettó minimálbér és a nettó közfoglalkoztatotti bér között volt, 32 ezer forintra növekszik.

 

Nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők helyzete:

A módosított inflációs prognózishoz igazodva 2017 január 1-től 1.6%-al nő a nyugdíjak összege. Ezzel együtt számos más ellátás összege is 1.6%-al nő, ezek részletes felsorolása megtalálható 416/2016(XII.14) kormányrendeletben. Ebbe a körbe tartozik a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, a rokkantsági ellátás, a rehabilitációs ellátás, valamint a baleseti járadék is.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Az agrárminisztérium minden segítséget megad a gazdatársadalom erősödéséhez

2018. június 04. 14:07
Az agrárminisztérium feladata, hogy minden segítséget megadjon a magyar mezőgazdaság, a gazdatársadalom és a vidéki polgárság megerősödéséhez - mondta Nagy István agrárminiszter az AGÓRA kereskedelmi konferencián, csütörtökön, Budapesten.

Szigorítanának az élelmiszerbotrányok miatt

2017. március 16. 10:24
Az élelmiszer-ellenőrzések átfogó, uniós rendszerének szigorítását lehetővé tevő új szabályozást szavaztak meg az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésünk. A közelmúlt hamisítási botrányai arra mutattak rá, hogy a hatóságoknak hatékonyabb eszközökkel kell tudniuk ellenőrizni az élelmiszerlánc összes tagját.