Elég gyakoriak az átverések a piacon

2018. július 06. 10:53
Az elmúlt három hónapban 14 budapesti piac forgalmazójánál tartottak ellenőrzést a zöldség- és gyümölcsforgalmazás követelményeinek betartásával kapcsolatban.

14 budapesti piac 222 forgalmazójánál – kereskedőknél és őstermelőknél – összesen 1909 zöldség-, illetve gyümölcstétel vizsgálatát végezték el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei az elmúlt három hónapban. A bejárások vegyes tapasztalatokkal zárultak - olvasható a testület közleményében

A feltárt szabálytalanságok miatt 71 esetben indult hatósági eljárás:

  • ebből 67 esetben figyelmeztetésben részesítették a forgalmazót,
  • 4 esetben az ellenőrök viszont megtiltották a kifogásolt tétel további forgalmazását és bírságot szabtak ki.

A vizsgálat rámutatott, hogy a piacok infrastruktúrája jó, általánosságban tiszták, könnyen megközelíthetők. Nyitvatartásuk azonban kevésbé ideális a dolgozók számára, hiszen hétköznap délután 4 órakor általában bezárnak. Ezzel is magyarázható, hogy a friss zöldség-gyümölcs áruk forgalma jelentős részben az élelmiszerláncok üzleteibe helyeződött át.


Vegyesek az ellenőrzések tapasztalatai - fotó: Nébih

A Nébih szakemberei olyannal is találkozotak, hogy egy-egy kereskedő ugyanazon a piacon belül általában több standon árusítja a termékeit, ennek következtében az ár többnyire kiegyenlített, a kínálat és a minőség pedig megfelelő.

Azonban általános probléma a kötelező jelölések (származási ország, minőségi osztály, fajta stb.) hiánya.

Gyakran előfordul a vásárlók tudatos megtévesztése is. Ilyen esetben a külföldi árut az eredeti csomagolásból kiszedve, a pulton ömlesztve vagy rekeszből kínálják. Ezzel hamisan sugallva a termék magyar eredetét.

A belvárosi vásárcsarnokokban a vendéglátás és a gourmet termékek forgalmazása megnövekedett, szinte teljesen kiszorítva onnan a hagyományos zöldséges, gyümölcsös standokat.

Az őstermelők is inkább a külváros nagyobb piacain jelennek meg. Tekintve, hogy az őstermelői áruval szemben nagy a vásárlói bizalom, fontos az őstermelői és a kiskereskedői standok egyértelmű megkülönböztetése, ami a gyakorlatban nem valósul meg minden esetben.


Gyakori a vásárlók tudatos megtévesztése - fotó: Nébih

Azonban nemcsak a kistermelők igyekeznek hasonulni az őstermelőkhöz, hiszen őstermelői részről is előfordul, hogy a saját termelésű áru mellett vásárolt termékek továbbértékesítésével bővítik a kínálatot. Az ilyen visszaélések kiszűrése nehéz, ezért ezekben az esetekben a piaci ellenőrzést termőhelyi szemle is követheti.

Visszatérő hibának bizonyultak az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos szabálytalanságok (otthonhagyott vagy lejárt igazolvány, alkalmazott árusít).

Mivel a mulasztások jelentős része tájékozatlanságból vagy hanyagságból eredt, az ellenőrök törekedtek a szabályok egyértelmű elmagyarázására és minden ellenőrzés során írásos tájékoztatót adtak át.

agrotrend.hu / Nébih

 

Kapcsolódó cikkek

Érdemes részt venni a szabványok kialakításában, ha egy ország valóban profitálna az élelmiszerkereskedelemből

2017. július 14. 08:54
A FAO és WTO megkönnyítenék, hogy a fejlődő országok is kivegyék a részüket a 1,7 trillió dollár értékű nemzetközi élelmiszerkereskedelemből.

Magyar élelmiszercirkusz: itt az újabb meglepetés!

2017. február 21. 08:09
Több mint két éve, 2014 végén készült az a botrányt kavaró felmérés, amely 24 különböző termék osztrák és magyar piacon kapható változatát hasonlította össze egymással. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elrendelte a hazai és külföldi kiskereskedelemben kapható azonos termékek újabb átfogó vizsgálatát.