Elérhető a hazai ökoszisztéma-alaptérkép

2019. november 12. 08:20
Elkészült Magyarország – nyilvános – ökoszisztéma alaptérképe, amely az ország természeti rendszereinek állapotát mutatja be és értékeli.

Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az alaptérkép többek között illeszkedik az európai szintű ökoszisztéma-térképhez, illetve alapot ad az ökoszisztéma-szolgáltatások becsléséhez. Emellett alaptérképet biztosít a zöldinfrastruktúra jelenlegi állapotának, szerkezetének felméréséhez és a fejlesztések tervezéséhez, ideértve a helyreállítási feladatok térképi megjelenítését is.

Sik András, az alaptérkép létrehozásában közreműködő Lechner Tudásközpont térbeli szolgáltatásokért felelős igazgatója kiemelte, hogy az ország legrészletesebb nyilvános felszínborítási adatbázisa az egymilliárd forint keretösszegű, az Európai Unió (EU) biológiai sokféleség stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását szolgáló projekt egyik eredményeként készült el számos magyar intézmény részvételével. Mint mondta, a térkép segítséget nyújthat a területek optimálás felhasználásának megválasztásában. A jövőben tervezik az alaptérkép fejlesztését, a térbeli részletesség növelését.
– A térkép jelenlegi állapotát mutató felméréseket rendszeresen megismételnék, valamint követnék a változásokat is – tette hozzá Sík András.

A térkép létrehozásában részt vett még az Ökológiai Kutatóközpont, Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési Távérzékelési és Földhivatali Főosztálya, az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézete, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Agrárgazdasági Kutatóintézete.

Az interaktív térkép itt bárki számára elérhető.


(MTI) / nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Az integrált tudásátadás a a magyar agrárium sikerének alapja

2021. január 11. 09:23
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a hazai mezőgazdaság és vidék megújulásának záloga – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a felsőoktatási intézmény kuratóriumának bemutatkozó online sajtótájékoztatóján, kedden Budapesten.

Itt a rendelet: ennyi támogatást kapnak a magyar gazdák jogcímenként

2020. október 20. 09:20
2020. október 14-én és október 16-án megjelentek a Magyar Közlönyben azok az AM-rendeletek, amelyek megállapítják az agrártámogatások 2020. évi mértékeit.