Győrffy Balázs: Integrációra van szükségük a termelőknek

2017. március 10. 09:12
Új alapok kellenek az agáregyüttműködésben

Új alapokra kell helyezni az együttműködést az agráriumban, vonzóvá kell tenni az integrációt - jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke országos tanácskozást követő sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Hozzátette: az integrációra egyértelműen szükségük van a termelőknek, akiknek az uniós piacnyitást követően a piacon maradás feltételét és a gazdasági érdekérvényesítés lehetőségét jelenti a szorosabb együttműködés a szereplőkkel. 

Az elnök a kamara országos összevont osztályülését követően kifejtette: azon dolgoznak, hogy a termékpálya szintű integrációt új alapokra helyezzék, a javaslatcsomagot a széleskörű egyeztetés és az érintettek véleményezése után már az őszi ülésszakán megvitathatja az Országgyűlés. A javaslat alapján - ami minden félnek, így az integrátor szervezet és az integrált vállalkozás számára is kölcsönös előnyöket, és garanciális elemeket tartalmaz - várhatóan nőni fog majd az ágazati együttműködések száma - fűzte hozzá. Kitért arra, hogy a kamara 10 ezer fős kutatása szerint részben történelmi okok miatt alacsony a szövetkezési hajlandóság az ágazatban, a már működő együttműködéseket leginkább a pályázatokon elérhető pluszpont motiválja. Az integráció további előnyei között a választ adók leginkább az értékesítés és a beszerzés biztonságának javulását emelték ki, a piaci alkuerő javulását, és felük az árak kiszámíthatóságát említette hangsúlyos elemként. A jövőben a kamara meghatározó feladata lesz a piaci információk pontos és gyors átadása, a megfelelő képzés biztosítása - mondta.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a stratégiában gondolkodó gazdasági szereplők egyre inkább kezdik belátni, hogy a jövőben a piacon maradásuk előfeltétele a versenyképességük világpiaci trendekhez igazítása, ami csak a piaci szereplők közötti együttműködés, az integráció erősítésével érhető el. Az uniós csatlakozással természetes összefogás  nem alakult ki, így erős piacvesztéssel együtt a profitvesztést is el kellett szenvedniük a termelőknek. A magyar gazdák hátránya és veszteségei az idő előrehaladtával nőnek, az uniós versenytársak már jól működő együttműködéseivel szemben. A versenyképességhez meg kell találni az ágazati kitörési pontokat, az összefogás szükségességét jelenleg egyetlen szereplő sem vitatja - húzta alá.

Mikó Zoltán, a NAK választottbíróságának elnöke kifejtette: az integrációs szerződés alanyai az integrátor szervezet és az intergált vállalkozás, a szerződés jogi kereteit mutatták be a tanácskozáson. A tervezet szerint az integrációs szerződést legalább három évre kötnék meg a felek egymással, ebben rögzítik azokat a szolgáltatásokat amelyeket az integrátor - termelésszervező nyújt a vállalkozásnak. Ezek között technológiát, gépek, berendezések biztosítását, felvásárlást, fuvarozást, tárolást emelte ki. A szerződés kölcsönös előnyöket, kedvezményeket tartalmaz, közös kockázatvállalás mellett - mondta. Látni kell, hogy a rendszer pénzügyi háttér, tőkeerő, banki finanszírozás nélkül nem működik, ezért ehhez tartalmaznia kell garanciális elemeket.

magyarhirlap.hu

Kapcsolódó cikkek

Jó közepes termés várható

2016. június 27. 09:04
Az őszi árpa aratásával megkezdődött az idei aratási szezon az országban, a szakemberek jó közepes termésre számítanak a nyári betakarítású növényeknél - mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkára. Csak búzából mintegy 966000 hektárt fognak hazánkban aratni, országszerte 4,8-4,9 millió tonna őszi búzát várnak a magtárakba – közölte Budapest.

Hátrányos vagy előnyös a digitalizáció?

2018. június 11. 08:58
2018. június 4-én rendezte az Európai Szakszervezeti Szövetség „A munkavállalói részvétel vezet az igazságos digitalizációhoz” című szemináriumát Berlinben.