Ilyen sem volt még: így verik kenterbe Európát a magyar férfiak

2020. július 07. 08:58
Hazánkban egészen a 2020 elejéig folyamatosan emelkedett a foglalkoztatottsági ráta, és ezzel párhuzamosan csökkent a munkanélküliség. 2019 utolsó negyedévének adataiból pedig az derül ki, hogy az Európai Unió átlagát is felülmúltuk.

Magyarországon a koronavírus-járványt megelőző időszakban folyamatosan emelkedett a az aktív munkaerőpiaci szereplők aránya, 2019 negyedik negyedévében a foglalkoztatottak létszáma a 15-74 éves népesség körében 4 millió 520 ezer fő volt a KSH adatai szerint. Ez 70,1 százaléknak felel meg, az előző év azonos időszakához képest ez az érték 0,9 százalékos növekedést jelent. 

Helyünk az Unióban

A hazai foglalkoztatás nemzetközi szinten is kiemelkedő volt 2019-ben, meghaladta az uniós átlagot 0,7 százalákkal. Ha pedig csak a férfiakat vizsgáljuk, még ennél is nagyobb volt az előnyünk.

közzétett grafikon elérhető itt 

Ahogy az a fenti grafikonon is jól látszik, a legkisebb arányban a görög férfiak dolgoznak (65,8%), míg a legnagyobb arányban a máltaiak (83,4%). A magyar férfiak foglalkoztatási mutatója kedvezőbben alakult az EU-28-ra számított átlagnál, 2,8 százalékkal magasabb volt, de eközben a magyar nőket jellemző érték 1,3 százalékal elmaradt az uniós átlagtól.

Magyarországon a relatíve magas foglalkoztatás alacsony munkanélküliséggel párosult: 2019. IV. negyedévben mindössze négy országban (Csehországban, Lengyelországban, Németországban és Máltán) volt alacsonyabb a munkanélküliségi ráta a magyarországinál (3,3%).

https://www.penzcentrum.hu/karrier/ilyen-sem-volt-meg-igy-verik-kenterbe-europat-a-magyar-ferfiak.1098808.html?r=melleklet

 

Kapcsolódó cikkek

Versenytilalmi megállapodás: kötelező tartalom az érvényességhez

2020. január 16. 12:40
Januártól változott a versenytilalmi megállapodás szabályozása, mely területtel a 2019. évben a Kúria is foglalkozott [lásd 1/2019. (V. 20.) KMK vélemény]. Ezért érdemes áttekinteni a versenytilalmi megállapodás megkötésével kapcsolatos legfontosabb (gyakran értelmezési problémákat is okozó) követelményeket.

Számos betegségre gyógyír ez a magyar gyógygomba: évekig kisérleteztek, mire kinevelték

2020. július 31. 07:41
Van, hogy a hivatás mellett való elköteleződést lehetetlen megmagyarázni. Az érzés magától értetődő, megkérdőjelezhetetlen, a megfelelő úton járva pedig olyan érzésünk támad, mintha mindig is erre születtünk volna. A fülöpjakabi Gyöngyösi Sándor 17 év után így „álmodta meg”, hogy gombákkal kell foglalkoznia, helyes döntését bizonyítandó pedig 2019-ben elnyerte az Év Biogazdája címet.