Ilyen sem volt még: így verik kenterbe Európát a magyar férfiak

2020. július 07. 08:58
Hazánkban egészen a 2020 elejéig folyamatosan emelkedett a foglalkoztatottsági ráta, és ezzel párhuzamosan csökkent a munkanélküliség. 2019 utolsó negyedévének adataiból pedig az derül ki, hogy az Európai Unió átlagát is felülmúltuk.

Magyarországon a koronavírus-járványt megelőző időszakban folyamatosan emelkedett a az aktív munkaerőpiaci szereplők aránya, 2019 negyedik negyedévében a foglalkoztatottak létszáma a 15-74 éves népesség körében 4 millió 520 ezer fő volt a KSH adatai szerint. Ez 70,1 százaléknak felel meg, az előző év azonos időszakához képest ez az érték 0,9 százalékos növekedést jelent. 

Helyünk az Unióban

A hazai foglalkoztatás nemzetközi szinten is kiemelkedő volt 2019-ben, meghaladta az uniós átlagot 0,7 százalákkal. Ha pedig csak a férfiakat vizsgáljuk, még ennél is nagyobb volt az előnyünk.

közzétett grafikon elérhető itt 

Ahogy az a fenti grafikonon is jól látszik, a legkisebb arányban a görög férfiak dolgoznak (65,8%), míg a legnagyobb arányban a máltaiak (83,4%). A magyar férfiak foglalkoztatási mutatója kedvezőbben alakult az EU-28-ra számított átlagnál, 2,8 százalékkal magasabb volt, de eközben a magyar nőket jellemző érték 1,3 százalékal elmaradt az uniós átlagtól.

Magyarországon a relatíve magas foglalkoztatás alacsony munkanélküliséggel párosult: 2019. IV. negyedévben mindössze négy országban (Csehországban, Lengyelországban, Németországban és Máltán) volt alacsonyabb a munkanélküliségi ráta a magyarországinál (3,3%).

https://www.penzcentrum.hu/karrier/ilyen-sem-volt-meg-igy-verik-kenterbe-europat-a-magyar-ferfiak.1098808.html?r=melleklet

 

Kapcsolódó cikkek

Így zajlik egy munkaügyi per - munkavállalói szemmel

2020. június 29. 08:53
A munkaügyi perekre különösen igaz az, hogy a perindítás oka gyakran érzelmi alapú, bármelyik fél is indítja a pert, akár történt tényleges jogsérelem, akár nem. De vajon érdemes egyáltalán pereskedni? Milyen költségei vannak egy pernek? Meddig tart? Milyen esélyeink vannak? Mit nyerhetünk vele? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe kétrészes cikksorozatunkban.

Így változnak Magyarországon a munkakörülmények

2021. június 21. 10:29
A tipikus irodista: fiatal, felsőfokú végzettségű, budapesti és férfi