Itt a pékek részletes magyarázata a drágításra

2020. január 16. 11:31
A sütőipari termékek előállításhoz először is szakemberekre van szükség

Magas áfa, elszabadult benzinár, a malmok áremelése, a munkaerőhiány, haszon elmaradása miatti technológiai át nem állás - ezek jellemzik a sütőipari ágazatot. A túléléshez kétszámjegyű drágulásra van szükségük – írja az infostart.hu.

 Mint az Infostart is beszámolt róla, heteken belül 10-15 százalékos kenyérdrágulás várható. A Magyar Pékszövetség ezt követően egy közleményben részletesen megindokolta, miért fog ez bekövetkezni.

A sütőipari termékek előállításhoz először is szakemberekre van szükség; a munkabérek emelkedése minden év elején a kötelező minimálbér-emelkedés hatására megnöveli az előállítási költséget.

Ám a minimálbér és a garantált bérminimum kötelező emelése nemcsak folyamatos költségnövekedést eredményez a cégeknél, hanem erőteljes bérfelhajtó hatása a teljes munkaerő-állományra is kiterjed amiatt, hogy más ágazatok elszívják a dolgozókat, pótlásukat pedig - mint erre Septe József, a szövetség elnök rámutat - csak magasabb fizetést ígérve lehet biztosítani.

Januárban - folytatja - a malmok jeleztek áremelést, ami önmagában is költségnövelő hatású, ráadásul közben az üzemi rezsi és az üzemanyagár is nőtt, nem beszélve a szállítási költségekről és egyes importalapanyagokról a forintgyengülés miatt. A magas kenyéráfa pedig szinte már csak hab a tortán.

Hosszú távú és fenntartható megoldást az automatizálásban látnak a pékek, ennek forrásaihoz azonban félre kell tenni - ha van miből. De erre jelenleg nem látnak esélyt.

A veszteségek elkerülésére, minimális haszonért szükséges tehát a kétszámjegyű áremelés - zárul a közlés.

Forrás: Infostart.hu / szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Mikulovban debütál a magyar sajtbírák csapata

2019. szeptember 04. 08:47
2019. szeptember 14-15-én rendezik a csehországi Mikulovban a helyi sajtfesztivált, ahova 26 fő utazik Magyarországról: többek között sajtkészítők, sajtbírák.

Fillérekből, az ablakban is termesztheted ezt a szuperélelmiszert: így csináld!

2020. április 04. 07:51
Ha mindenképp feldobnánk az étkezéseinket valami saját termesztésű zöldséggel, nem kell egyből a boltba rohanni. Ha nincs kertünk, de van néhány szabad befőttesüvegünk, máris nekiláthatunk a termesztésnek. A csíráztatást nem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik, ráadásul rengeteg tápanyagot és vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, az így növesztett zöldségekből. A HelloVidék most összegyűjtötte, mire lesz szükséged, ha belevágnál és mit is érdemes ültetni, a sikeres betakarításhoz.