Jöhet a kenyérdrágulás

2020. október 01. 09:07
A tavalyinál 10 százalékkal magasabb áron, tonnánként átlagosan 55 200 forintért kereskedtek az étkezési búzával Magyarországon szeptember harmadik hetében – közölte az áfa és szállítási költség nélküli termelői árat a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet a Világgazdasággal a csütörtöki számban megjelent cikk szerint. Korábban már malomipari szereplők figyelmeztettek, hogy kénytelenek megdrágítani a lisztet, ami akár a fogyasztókig is eljuthat.
Jöhet a kenyérdrágulás

Az árak a nemzetközi piacon is emelkedtek, Magyarországon pedig 10 százalékos volt a drágulás. A takarmánybúza 54 ezer forintos áron, vagyis 21 százalékkal drágábban forgott szeptember harmadik hetében.

Az intézet beszámolója szerint a kukorica az említett időszakban tonnánként átlagosan 47 800 forintos termelői áron cserélt gazdát a hazai piacon, ami az egy évvel korábbihoz képest 15 százalékos áremelkedés - írja a Világgazdaság.

A lap emlékeztetett arra, hogy a termény érése idején - a kukorica számára kedvező időjárás miatt - sokan rekordtermésre és árcsökkenésre számítottak, most azonban elképzelhetőnek tartják, hogy az állattenyésztés csökkenő állománya miatt esetleg visszaeső keresletet pótolja más, ez pedig nem engedi lenyomni az árakat. Támaszt nyújthat az áraknak az ipari célú kukoricafelhasználás is: a bioetanol- és az izocukorgyártás szükségletei százezer tonnás nagyságrendben növekedhetnek, hasonlóan a keményítőgyártás búzaigényéhez .

A NAIK AKI a nemzetközi piacon is emelkedő trendről számolt be az említett termékek esetében. A világpiaci árakat a cikk szerint a kínai kereslet és egyes térségek gyengébb termése nyomta feljebb.

Magyarországon a tavalyinál mintegy félmillió tonnával kevesebb, 4,7-4,8 millió tonna búza termett, ráadásul gyengébb minőségben a szokásosnál: csak mintegy 30 százaléknyi az étkezési minőségű búza. A hazai malmoknak ebből 1,2 millió tonnára van szükségük őrlésre, és további 1,2-1,3 millió tonna megy általában takarmánycélra és vetőmagnak. A Magyarországon felhasznált mintegy 2,5 millió tonna fölötti rész az exportárualap. 

Így az idei termésből csupán 1,4 millió tonnányi alkalmas őrlésre, de ennek egy részéből így is takarmány lesz, vagy exportálják. A keresleti piac miatt így a tonnánkénti 48-50 ezer forintos induló ár 55-56 ezer forintra emelkedett a malmoknál. A különbözetet pedig már ebben a hónapban beépítették az árakba, amit a fogyasztónak kell megfizetni.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Szalmonella és cianid veszélye miatt mandula termékeket hívott vissza a Nébih

2022. február 09. 10:48
Különböző kiszerelésű mandula és őrölt mandula termékeknél cianid veszély áll fenn, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal visszahívta ezeket a termékeket – adott ki tájékoztatást kedden a Nébih. A magas keserűmandula-tartalom miatt a termékben magas az amigdalin mennyisége, amely az emberi szervezetben cianiddá alakul, ez jelenti a veszélyt.

Horror áron mérhetik idén a szezon sláger gyümölcsét a piacokon: mi történt a terméssel?

2021. július 07. 07:58
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint az átlagoshoz képest 80 százalékkal kevesebb őszibarack terem idén, a tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak. Ez viszont egészen biztosan kihat majd a gyümölcs árára is. Most annak jártunk utána, hogy jelenleg hol és mennyibe kerül a gyümölcs kilója. Illetve érdemes-e bevásárolni belőle, ha már most elkezdenénk befőzni a lekvárokat, befőtteket. Lássuk milyen termés várható idén és hogyan alakulnak az árak.