Kordás: kénytelenek vagyunk erősebb eszközökhöz nyúlni, ha még csak választ sem kapunk az ország vezetőitől

2019. január 21. 08:09
Megbeszélésre hívja a Munkástanácsok elnökét Kordás László, miután a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjújában Palkovics Imre azzal vádolta meg az utcai demonstrációsorozat szervezésében résztvevő érdekvédőket, hogy az ellenzéki pártok kormánybuktató céljait szolgálják.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint mindig voltak és most is vannak olyan célok, amelyeket politikai pártok és szakszervezetek egyaránt támogatnak. Ilyenkor együtt is felléphetnek ezek elérésére, ahogy azt Kordás László szerint Palkovics Imre is tette az akkori ellenzékkel 2010 előtt, amikor a baloldal volt hatalmon. A MASZSZ elnöke a munkavállalók érdekei melletti kiállást tekinti vízválasztónak és nem a pártkötődések kiemelését, mert az – mint mondta - csak a szakszervezeti egység megbontását szolgálja. A kérdésre, hogy lehet-e hibásnak tartott kormányzati döntések elleni tiltakozásként a politikától minden tekintetben független „steril” tiltakozó akciókat szervezni, Kordás határozott nemmel felelt, mert az érdekvédelmi csoportok tagsága is sokszínű, van szakszervezeti vezető, aki egyben valamelyik pártban is dolgozik, de még a MASZSZ elnökségében is sokféle ideológiát képviselnek a tagok, ezek között kell egyensúlyt találni – tette hozzá. Nem lehet országos sztrájkot szervezni – jelentette ki a Munkástanácsok elnöke, ezért azt kérdeztük Kordás Lászlótól, az ő olvasatában mi számít annak. Magyarázata szerint a hazai jogszabályok nem ismerik ezt a fogalmat, de a közvélemény azt tekinti országos munkabeszüntetésnek, ha sok helyi sztrájk szervezetten egy időben valósul meg. Jelenleg az a kérdés, az adott munkahelyen be akarják-e vezetni a rabszolgatörvényt vagy sem. Ahol igen, ott lehet sztrájkot szervezni, máshol csak szolidaritási sztrájkra van lehetőség. Négy nagy szakszervezeti tömörülés dolgozik együtt a sztrájkelőkészítő bizottságban, a korábban Orbán Viktornak elküldött levélben szereplő négy pontos követeléslistáról akarnak tárgyalni a kormánnyal, csakhogy az erre nem hajlandó – érvelt Kordás László. Nem kormányt akarunk buktatni – reagált Palkovics felvetésére, de kénytelenek vagyunk erősebb eszközökhöz nyúlni, ha még csak választ sem kapunk az ország vezetőitől. A MASZSZ elnöke végül a Népszavának nyilatkozva kijelentette, a szakszervezetek egymás közti vitája gyengíti az egyébként sikeres demonstrációk erejét is, ezért megbeszélést kezdeményez Palkovics Imrével a közös célokról.

nepszava.hu

Kapcsolódó cikkek

Az érett munkaerő - aki az ötven-pluszosokat mellőzi, az a tapasztalatot mellőzi

2019. június 12. 07:54
Vezessük csak be minél előbb ezt a kategóriát a munkaerőpiacon, mert bizony itt az ideje! Nem azért, mert régóta jelen vannak már a képviselőik, csak eddig nem nevezték őket nevükön. Nem is csak azért, mert ők is megérdemlik a médiafigyelmet, nemcsak az új generációk. Hanem mert ha nem tudatosítjuk, hogy micsoda értéket jelenthetnek a munkaerőpiacon, akkor a figyelmen kívül hagyásukkal veszteség éri a céget, aki nem vette fel őket. Még csak nem is kereste őket - pedig jól tudjuk: aki keres, az talál.

Távmunkavégzésnek számít-e a home office?

2019. május 27. 08:16
A munkáltató „home office” szabályzata alapján a munkáltató havi öt munkanap erejéig átengedi az általános munkarend szerint foglalkoztatott munkavállalók részére a munkavégzési hely kijelölésének jogát. Távmunkának számít-e az effajta munkavégzés? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.