Kordás: kénytelenek vagyunk erősebb eszközökhöz nyúlni, ha még csak választ sem kapunk az ország vezetőitől

2019. január 21. 08:09
Megbeszélésre hívja a Munkástanácsok elnökét Kordás László, miután a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjújában Palkovics Imre azzal vádolta meg az utcai demonstrációsorozat szervezésében résztvevő érdekvédőket, hogy az ellenzéki pártok kormánybuktató céljait szolgálják.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint mindig voltak és most is vannak olyan célok, amelyeket politikai pártok és szakszervezetek egyaránt támogatnak. Ilyenkor együtt is felléphetnek ezek elérésére, ahogy azt Kordás László szerint Palkovics Imre is tette az akkori ellenzékkel 2010 előtt, amikor a baloldal volt hatalmon. A MASZSZ elnöke a munkavállalók érdekei melletti kiállást tekinti vízválasztónak és nem a pártkötődések kiemelését, mert az – mint mondta - csak a szakszervezeti egység megbontását szolgálja. A kérdésre, hogy lehet-e hibásnak tartott kormányzati döntések elleni tiltakozásként a politikától minden tekintetben független „steril” tiltakozó akciókat szervezni, Kordás határozott nemmel felelt, mert az érdekvédelmi csoportok tagsága is sokszínű, van szakszervezeti vezető, aki egyben valamelyik pártban is dolgozik, de még a MASZSZ elnökségében is sokféle ideológiát képviselnek a tagok, ezek között kell egyensúlyt találni – tette hozzá. Nem lehet országos sztrájkot szervezni – jelentette ki a Munkástanácsok elnöke, ezért azt kérdeztük Kordás Lászlótól, az ő olvasatában mi számít annak. Magyarázata szerint a hazai jogszabályok nem ismerik ezt a fogalmat, de a közvélemény azt tekinti országos munkabeszüntetésnek, ha sok helyi sztrájk szervezetten egy időben valósul meg. Jelenleg az a kérdés, az adott munkahelyen be akarják-e vezetni a rabszolgatörvényt vagy sem. Ahol igen, ott lehet sztrájkot szervezni, máshol csak szolidaritási sztrájkra van lehetőség. Négy nagy szakszervezeti tömörülés dolgozik együtt a sztrájkelőkészítő bizottságban, a korábban Orbán Viktornak elküldött levélben szereplő négy pontos követeléslistáról akarnak tárgyalni a kormánnyal, csakhogy az erre nem hajlandó – érvelt Kordás László. Nem kormányt akarunk buktatni – reagált Palkovics felvetésére, de kénytelenek vagyunk erősebb eszközökhöz nyúlni, ha még csak választ sem kapunk az ország vezetőitől. A MASZSZ elnöke végül a Népszavának nyilatkozva kijelentette, a szakszervezetek egymás közti vitája gyengíti az egyébként sikeres demonstrációk erejét is, ezért megbeszélést kezdeményez Palkovics Imrével a közös célokról.

nepszava.hu

Kapcsolódó cikkek

Jöhet a hatórás munkanap?

2021. augusztus 05. 11:07
Intézményesülő home office

Ide vezetett az elbocsátási hullám: siralmasan keveset dolgoztak a magyarok a válság alatt

2021. július 27. 08:56
Jóval kevesebbet dolgoztak a munkavállalók a járvány évében az előző évhez képest az Európai Unióban. A tagországokat nagyon eltérő módon érintette a munkaórák csökkenése. Volt állam, ahol ez a szám csupán néhány százalékkal esett vissza, egyes nemzetek dolgozói viszont a munkával töltött idő 10-20 százalékát is megspórolták. Hazánkban a munkaórák számának csökkenése magas, de az uniós átlagnál csekélyebb mértékű volt.