Koronavírusos egy munkatársam. Mi lesz most?

2020. szeptember 18. 10:29
Úgy tűnik a koronavírus-járvány második hulláma elérte Magyarországot is. Ahogy a közösségekben elkezdett terjedni a fertőzés, az iskolákban is felütötte fejét és a munkahelyeken is megjelent a vírus. Mi a teendő, ha kiderül: egyik munkatársunk érintett? Dr. Spányik András, a Doktor24 Egészségközpont orvosigazgatójának tanácsai.
Koronavírusos egy munkatársam. Mi lesz most?

A kollégámnak tünetei vannak
Ha munkatársunknál koronavírus-fertőzésre utaló tünetek jelennek meg: hőemelkedés, láz, hidegrázás, száraz köhögés, torokfájás, nagyfokú gyengeség, hasmenés, vizes orrfolyás (önmagában ez a tünet allergiára utal, semmiképp nem COVID-gyanús!), a háziorvosát kell értesítenie a koronavírus-gyanúról. A háziorvos szükség esetén elrendeli a mintavételt. Amennyiben a teszt eredménye pozitív, úgy a háziorvos/kezelőorvos feladata bejelenteni a hatóságok felé, a páciensnek és a munkaadónak nincs bejelentési kötelezettsége.

Koronavírusos a munkatársam


Ha a kollégánkról kiderül, hogy ő vagy közvetlen családtagja megfertőződött a koronavírussal, a hatóság karantént rendel el számára.

Kontaktszemély vagyok?


„A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása alapján az a kontaktszemély számít magas kockázatúnak, aki szoros kapcsolatban állt az igazolt fertőzöttel. Példaként említik azokat, akik egy háztartásban élnek a COVID-fertőzöttel, akik közvetlen fizikai kapcsolatba kerültek vele, érintkeztek a váladékával (köhögést, tüsszentést követően), illetve aki a fertőzöttel 15 percnél több időt töltött két méteren belüli távolságban” - mondja Spányik doktor.

Ha munkatársunk koronavírus-fertőzött, az ÁNTSZ munkatársai elvégzik a hivatalos kontaktkutatást, ez nem a munkáltató feladata. Amennyiben valaki hivatalosan kontaktszemélynek minősül, értesítést kap az ÁNTSZ munkatársaitól, és sor kerülhet a kéthetes házi karanténra esetében is.

A munkáltatónak van lehetősége arra, hogy - a nagyobb biztonság érdekében - saját hatáskörben, „házon belül” olyan intézkedéseket hozzon, mely szerint az ÁNTSZ hivatalos kontaktszemélyein kívül más dolgozókat is kivon a munkavégzésből.

Fertőtlenítés


Ha munkatársunk COVID-fertőzött, extra fertőtlenítésre van szükség: az alapos szellőztetés mellett azokat a tárgyakat és eszközöket, amelyekkel a beteg személy érintkezett, például íróasztal, telefon, számítógép billentyűzete le kell fertőtleníteni.

Továbbra is nagyon fontos az óvintézkedések betartása


A (megfelelően kivitelezett) maszkviselés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, és jó, ha tudjuk, hogy a híresztelésekkel ellentétben a maszk nem okoz oxigénhiányt. Tartsunk megfelelő távolságot egymástól, gyakran mossunk kezet és fertőtlenítsünk. Ezek a legfontosabb teendőink a vírus terjedésének lassítása, megállítása érdekében.

Doktor24 Egészségcentrum

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Megváltoztak a magyar munkavállalók igényei a járvány hatására

2021. február 03. 09:15
A globális járványhelyzet hatására átalakuló munkaerőpiacon minden eddiginél fontosabbá vált a munkahelyek biztonsága: ennek érdekében a magyar dolgozók is komoly áldozatokat hajlandók vállalni. Van azonban olyan, amit ennél is fontosabbnak tartanak

12 órás vagy hatórás munkanap?

2021. szeptember 14. 09:35
Extrémek? Miközben nem egyszer írtunk már arról, hogy egyre több helyen kísérleteznek a négynapos munkahéttel, a rövidebb munkaidővel, a világon ennek az ellenkezőjére is bőven van példa. Ilyen például a kínai „996-os munkakultúra”, ami annyi tesz, hogy a dolgozók reggel 9-től este 9-ig dolgoznak, a hét hat napján. Miközben az Egyesült Államokban és Európában is, már a 8 órás munkanap és a 19. században elindított 40 órás munkahét is idejétmúltnak tűnik.