Közös cél a minőségi alapanyagok, élelmiszerek megjelenése a közétkeztetésben

2019. május 16. 08:07
Célunk, hogy a hazai közétkeztetésben olyan egészséges, biztonságos és megbízható, főként helyi és bio–alapanyagokból előállított ételek készüljenek, amelyek mennyiségileg és minőségileg is megfelelnek a különböző korcsoportok élettani igényeinek – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének Országos Szakmai Napján.

A „Célkeresztben a közétkeztetési alapanyagok minősége” elnevezéssel megtartott konferencia fókuszában az élelmezésvezetők munkájának támogatása, érdekvédelmük képviselete, valamint az aktuális rendeletek, jogszabályok megismertetése áll.

Az Agárminisztérium örömmel áll minden olyan esemény mögé, mely a közétkeztetés minőségi szintjének emelését kívánja erősíteni. A közétkeztetés annál is inkább megkerülhetetlen és fontos terület, mert a társadalom életminőségét, egészségét nagyban befolyásolja.

Kép letöltése
 
Fotó: AM Krasznai-Nehrebeczky Mária



Az agártárca államtitkára leszögezte: a vendéglátás és közétkeztetés helyzetének javítása érdekében 2010 óta számtalan intézkedés történt, mely munkában 2012-től, azaz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) létrejötte óta hatalmas szerepe van a hatóságnak.

Mint fogalmazott: a Nébih aktív szerepvállalása 2015-ben hivatalosan is kiteljesedett, hiszen ebben az évben indult el Magyarországon a „Minőségvezérelt közétkeztetés” program, amely a helyi termékek közétkeztetésbe juttatását, valamint helyzetének javítását tűzte zászlajára.

Kép letöltése
 
Fotó: AM Krasznai-Nehrebeczky Mária



Az agártárca államtitkára felhívta a figyelmet, hogy újabb mérföldkőnek számított 2017, ugyanis az év második felétől kezdődően képzett auditorok végzik a közétkeztető létesítmények kötelező élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai minősítését megelőző szemléket, a Nébih illetékes osztályának szakmai irányítása mellett. Mostanáig összesen 4600 főző-, és 3600 tálalókonyhai audit zajlott le az egységes minősítési szempontrendszer alapján.

A 2018-as esztendő egyik kiemelkedő hozadéka, hogy elkészült az „Útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához” második, átdolgozott kiadása. Az aktualizált szakmai útmutató figyelembe veszi a jogszabály-változásokat, illetve ismerteti a legjobb gyakorlati tapasztalatokat, külön a közétkeztetés vonatkozásában is – emlékezetett az államtitkár.

Kép letöltése
 
Fotó: AM Krasznai-Nehrebeczky Mária



Az Agrárminisztérium és a Nébih a szemléletformálás számos eszközével és módjával él. Ebben a gazdag eszköztárban említendő a Közétkeztetési szakácsversenyek szervezésében való részvételünk, a program megvalósulásához évről évre nyújtott támogatásunk. Maga a verseny összetett célokat szolgál, amelyekkel messzemenően azonosulni tudunk, hiszen ez a nemzeti szintű megmérettetés egyidejűleg népszerűsíti a hazai, friss, idényjellegű alapanyagokat, hozzájárul a közétkeztetés minőségének javításához, fejlesztéséhez és népszerűsítéséhez, továbbá iránymutatást ad a közétkeztetés megújulásához.

Zsigó Róbert szólt arról is: örömteli eredmény, hogy az élelmiszer eredetű megbetegedések körében, az elmúlt években csökkent a közétkeztetésben bekövetkező események száma. Bízunk abban, hogy minden évvel közelebb jutunk egy olyan, korszerű közétkeztetési szektor kimunkálásához, ahol a szolgáltatást igénybe vevők nyugodt körülmények között, jó minőségű, hazai alapanyagból készült, a magyar ízléshez vagy az adott tájegységhez igazodó, ízletes és egészséges ételeket fogyaszthatnak – tette hozzá.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Ez a 6 alapanyag mindenképp legyen otthon a kamrában: sokat spórolhatsz velük

2020. június 23. 07:29
A legalapvetőbb, kamrában helyet kapó élelmiszerek között vezetik a listát a különféle fűszerek és ételízesítők, tészta, liszt, de nem árt, ha ennél kicsit jobban kiterjesztjük a lehetőségek és az ízek skáláját. Erre mutatunk most példákat.

Most már biztos: komoly kenyérdrágulás jön Magyarországon

2021. november 15. 08:59
40 százalékkal emelhetik a malmok a liszt átadási árát januárban, és habár mindezt a szakemberek kicsit túlzónak tartják, abban biztosak, hogy a lisztből készült végtermékek árában két számjegyű drágulás várható jövő év elején. Ez azt jelenti, hogy fel kell készülni arra, hogy tavasszal már biztosan drágábban fogunk tudni sütőipari termékeket, így kenyeret is vásárolni.