Mától éles a változás a SZÉP-kártyáknál - Mutatjuk, hol lehet élelmiszert vásárolni velük

2022. február 03. 08:50
Mától a Széchenyi Pihenő Kártyára utalt összeg hideg élelmiszer vásárlására is felhasználható a megfelelő tevékenységi körökbe tartozó kereskedőknél. Ezt, a vonatkozó kormányrendeletet követve a nagy áruházláncok lehetővé is teszik a vásárlóknak.
Mától éles a változás a SZÉP-kártyáknál - Mutatjuk, hol lehet élelmiszert vásárolni velük

 

Florian Jens Naegele, a Penny magyarországi vezérigazgatója korábban közölte, hogy az elmúlt hetekben a teljes hálózatuk technikai felkészítése sikeresen lezajlott, így február 1-től a PENNY összes üzlete készen áll arra, hogy a rendeletben meghatározott termékkategóriák vásárlása esetén a Széchenyi Pihenő Kártya is felhasználható legyen fizetésre.

A 781/2021. (XII. 24.) kormányrendelet értelmében a Széchenyi Pihenő Kártyára utalt összeg 2022. február 1-től élelmiszer vásárlására is felhasználható a megfelelő tevékenységi körökbe tartozó kereskedőknél. A lehetőség kizárólag a meghatározott élelmiszer-termékkategóriákra vonatkozik, de kivételt képeznek az alkoholt tartalmazó italok és a dohánytermékek. Fontos továbbá, hogy a lehetőség csak 2022. május 31-ig érvényes abban az esetben, ha Magyarország kormánya nem dönt a vészhelyzet további meghosszabbításáról.

A SZÉP-kártyás fizetési lehetőség február 1-jétől az ország összes Auchan áruházában rendelkezésre áll, azonban az online rendeléseknél nem használható. Az OTP, K&H, MKB SZÉP-kártyát is elfogadja az áruházlánc, és jelenleg bármelyik zsebből lehet azokkal fizetni akár az önkiszolgáló, akár a hagyományos kasszáknál. Miután a rendelet csak élelmiszerekre vonatkozik, ezért nem élelmiszer termékeket továbbra sem lehet vele vásárolni, így például sporteszközt nem vehetünk SZÉP-kártyával szabadidő zsebből.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a hagyományos kasszáknál fizetéskor a blokkon, az önkiszolgáló kasszáknál pedig egy külön soron lesz látható, hogy mekkora összeget tesznek ki kosárból az élelmiszerek, amit bármelyik zsebből le lehet vonni a SZÉP-kártyáról. A vásárlás többi részét pedig a szokásos módon bankkártyával vagy készpénzben lehet kiegyenlíteni - ismertette az Auchan.

Lidl Magyarország mind a 190 áruházában lehetővé teszi a SZÉP-kártyával történő fizetést a hatályos jogszabály által megengedett körben élelmiszerek vásárlására 2022. február 1-étől május 31-ig. Az Aldi is elfogadja a SZÉP-kártyákat fizetőeszközként, a vásárlók mind a 153 magyarországi üzletében SZÉP-kártyájukkal is fizethetnek a kasszáknál. 

A Blikk.hu összeállítása szerint a CBA-ban és a Príma-hálózatok boltjaiban február 1-jétől a meleg ételek mellett már a többi élelmiszer is megvásárolható a plasztikkártyával. A SZÉP-kártya elfogadására alkalmas terminálok telepítése és tesztelése a Tesco áruházakban január végén kezdődik, és várhatóan február 7-től az OTP, a K&H, az MKB és az Edenred SZÉP-kártyákat fogadják majd el.

Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője kiemelte, hogy a vevők a melegétel-szolgáltatás esetében már eddig is gyakran használták SZÉP-kártyájukat az érintett SPAR üzletekben,

AZ ÖNKISZOLGÁLÓ KASSZÁKNÁL NEM LEHET SZÉCHENYI PIHENŐ KÁRTYÁVAL FIZETNI,

illetve az online élelmiszer-vásárlás esetén is kizárólag a helyszínen történő fizetéskor használható ez a fizetési megoldás. Arról, hogy a franchise rendszerben üzemeltetett egyes SPAR partnerüzletekben milyen feltételekkel fogadják el ezt a fizetési módot, a www.spar.hu weboldalon, illetve az érintett üzletekben érhető el bővebb tájékoztatás.

A SZÉCHENYI PIHENŐ KÁRTYA NEM HASZNÁLHATÓ FEL NEM ÉLELMISZER TERMÉKEK,

így egyebek mellett vegyi áru, kozmetikumok, állateledel, hűségakciós termékek, újságok, SPAR ajándékkártya, Máltai adománykártya, valamint mobiltelefon-feltöltőkártya vásárlására.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220201/matol-eles-a-valtozas-a-szep-kartyaknal-mutatjuk-hol-lehet-elelmiszert-vasarolni-veluk-524047?fbclid=IwAR3AoctjpBKxa_BOTjFBeqdd-0h-ZqV2Jy_a8FtQKJF_3tI3MDPj_EGev88

Kapcsolódó cikkek

Többéves bérmegállapodást szeretnének a felek

2018. november 21. 11:41
A következő két vagy három évre állapodna meg a munkaadói és a munkavállalói oldal a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének üteméről - írta szerdai számában a Magyar Idők. 

Visszatérne gyedről, de nem veszik vissza – ezek a dolgozó lehetőségei

2021. szeptember 27. 09:23
Gyedről térne vissza munkába a dolgozó, de nem akarják visszavenni. Mit tehet? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.