Ne hagyd magad átverni, így válaszd ki a tökéletesen édes és érett paradicsomot

2020. május 18. 07:45
Biztos sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy hosszas válogatás után azt hitték megtalálták a tökéketes ízű paradicsomokat, és otthon, kóstolás közben szembesültek vele, hogy bizony nagyon rossz ízű darabokat választottak. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő magyar férfi egyik videójában megmutatta, hogyan lehet ránézés alapján megállapítani a boltban, hogy egy paradicsom érett és édes. A vlogger egyébként többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozik a távoli országban.
Ne hagyd magad átverni, így válaszd ki a tökéletesen édes és érett paradicsomot

Azok, akik nem termesztenek otthon paradicsomot, ezért azt a boltban kell megvenniük, biztos találkoztak már azzal a problémával, hogy hosszas válogatás után hazaérve azt tapasztalták, hogy a megvásárolt paradicsom bizony nem túl jó ízű. Van azonban néhány dolog, amire ha odafigyelünk, könnyedén felismerhetjük már első ránézésére, hogy melyik a finom és érett paradicsom, és melyik nem. Azt nem árt tudni, hogy az alábbi trükkök csak a nagy, friss fogyasztásra alkalmasak paradicsomokra érvényesek, és nem vonatkoznak a koktél paradicsomokra. 

Az ideális paradicsom kiválasztásánal az egyik legszembetűnőbb jelenség az, ha a paradcosm tele van úgynevezett szálakkal, erezettekel, így ha ezt látjuk a termésen, akkor az már biztosan nem lehet rossz ízű. Érdemes odafigyelni a levélre is, ami sok mindent elárul a paradicsom érettségéről. Ha a levél el van száradva, akkor a paradicsom már napok, vagy akár hetek óta ott állhat a boltban, ráadásul, ha még ennek ellenére is kemény a termés, az szintén nem jelenthet túl jót. Olyan paradicsomot válasszunk tehát, amelynek zöld, rugalmas, hajlékony és friss a levele, mert ha ezek stimmelnek, akkor biztosan a zöldség is friss. 

Egy másik trükk, amit megéri bevetnünk az, hogy megnézzük vannak-e apró, kicsi szőrök, szőrszálak a termésen, mert ha találunk rajta, és emiatt matt színű a paradicsom, akkor az a darab biztosan édes és érett. Ha fénylik a paradicsom, akkor már biztosan nem édes, így az egy tévhit, hogy a nagyon fényes, tükörfelületű paradicsomok a finomak és jó ízűek.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Élelmiszer-Higiéniai és –biztonsági rendezvénysorozatot tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

2019. február 22. 08:37
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága az „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat keretében „Élelmiszer-higiénia és -biztonság kis- és közepes vállalkozásoknak” című rendezvényt tart három helyszínen.

Beindul a szabadföldi szamócaszezon, kezdődnek a szedd magad akciók

2020. május 13. 08:22
A hazai termés június közepéig-végéig kitart.