Ne hagyd magad átverni, így válaszd ki a tökéletesen édes és érett paradicsomot

2020. május 18. 07:45
Biztos sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy hosszas válogatás után azt hitték megtalálták a tökéketes ízű paradicsomokat, és otthon, kóstolás közben szembesültek vele, hogy bizony nagyon rossz ízű darabokat választottak. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő magyar férfi egyik videójában megmutatta, hogyan lehet ránézés alapján megállapítani a boltban, hogy egy paradicsom érett és édes. A vlogger egyébként többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozik a távoli országban.
Ne hagyd magad átverni, így válaszd ki a tökéletesen édes és érett paradicsomot

Azok, akik nem termesztenek otthon paradicsomot, ezért azt a boltban kell megvenniük, biztos találkoztak már azzal a problémával, hogy hosszas válogatás után hazaérve azt tapasztalták, hogy a megvásárolt paradicsom bizony nem túl jó ízű. Van azonban néhány dolog, amire ha odafigyelünk, könnyedén felismerhetjük már első ránézésére, hogy melyik a finom és érett paradicsom, és melyik nem. Azt nem árt tudni, hogy az alábbi trükkök csak a nagy, friss fogyasztásra alkalmasak paradicsomokra érvényesek, és nem vonatkoznak a koktél paradicsomokra. 

Az ideális paradicsom kiválasztásánal az egyik legszembetűnőbb jelenség az, ha a paradcosm tele van úgynevezett szálakkal, erezettekel, így ha ezt látjuk a termésen, akkor az már biztosan nem lehet rossz ízű. Érdemes odafigyelni a levélre is, ami sok mindent elárul a paradicsom érettségéről. Ha a levél el van száradva, akkor a paradicsom már napok, vagy akár hetek óta ott állhat a boltban, ráadásul, ha még ennek ellenére is kemény a termés, az szintén nem jelenthet túl jót. Olyan paradicsomot válasszunk tehát, amelynek zöld, rugalmas, hajlékony és friss a levele, mert ha ezek stimmelnek, akkor biztosan a zöldség is friss. 

Egy másik trükk, amit megéri bevetnünk az, hogy megnézzük vannak-e apró, kicsi szőrök, szőrszálak a termésen, mert ha találunk rajta, és emiatt matt színű a paradicsom, akkor az a darab biztosan édes és érett. Ha fénylik a paradicsom, akkor már biztosan nem édes, így az egy tévhit, hogy a nagyon fényes, tükörfelületű paradicsomok a finomak és jó ízűek.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Féléves csúcson a világpiaci élelmiszerárak

2020. december 04. 08:29
Hatodik hónapja tartó folyamatos emelkedést követően novemberben hatéves csúcsra nőttek a világpiaci élelmiszerárak, ez elsősorban a növényi olajok drágulására vezethető vissza – írja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete(FAO).

Vallott Nagy István az élelmiszerárstopról: ez várhat a termelőkre február 1-től

2022. január 17. 09:07
A Kossuth rádióban reagált Nagy István agrárminiszter arra, hogy február elsejétől korlátozzák Magyarországon a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, valamint a csirkefarhát és a 2,8 százalékos tehéntej árát. A miniszter úgy látja, a tervezett árszabályok bőven beleférnek a kereskedők akciós keretébe, és mint mondta, a termelők és a feldolgozók védve vannak, a tisztességtelen piaci magatartásról szóló törvény ugyanis szabályozza, hogy egyoldalúan nem lehet felbontani a szerződéseket.