Nemcsak a gazdák növényvédelmi tevékenységét segíti a NAK, hanem komoly növényvédelmi adatbázis is épít

2016. október 04. 08:25
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara növényvédelmi előrejelző portálja már harmadik éve segíti a gazdálkodókat, érdeklődőket. A rendszert közel 80 növényorvos bevonásával működteti a NAK.

A szakemberek országszerte végzik a növényvédelmi előrejelzési tevékenységet, amelyről hetente írásos bejegyzéseket tesznek közzé. Aktuális jelentéseik nemcsak a gazdálkodókat, hanem a hobbi gazdálkodókat is segíti a várható növényvédelmi problémákra való felkészülésben.

www.novenyvedelem.nak.hu oldalon nemcsak a professzionális gazdálkodók, hanem a házi kerti termesztők, vagy a közterületi növényvédősök is hasznos információkat találhatnak. Egyébirányt a növényvédelmi előrejelzési információkon túl, időjárás előrejelzést is kaphatnak az érdeklődők, területi bontásban.  A felhasználók a megye, illetve az adott növényfaj kiválasztásával naprakész növényvédelmi előrejelzési információt kap, amelyekhez időnként tájékoztató fényképek is társul.

A megfelelő növényvédelemhez elengedhetetlen ugyan a táblaszintű növényvédelmi helyzet megfigyelése is, mégis egy fajta iránymutatásként érdemes a bejegyzésekből tájékozódni. A növényvédelmi kezelés igazán akkor lehet okszerű, ha azt megfelelő időben, megfelelő időjárásban, megfelelő készítménnyel végezzük el, amelyhez a helyi adottságokat és viszonyokat ellenőrizni kell.

Most, hogy az idei növényvédelmi időszak nagyjából lezárul, elmondhatjuk, hogy az elmúlt 3 év alatt a rendszerbe közel 27.000 bejegyzés került rögzítésre. Ezzel együtt, nemcsak az éppen aktuális növényvédelmi teendőkről értesülhetnek az érdeklődők, hanem egy komoly növényvédelmi helyzetet bemutató adatbázist is képez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ilyen mennyiségű információ már tudományos feldolgozásért kiált, reméljük, hogy ennek eredményeként tovább javítható lesz a hazai növénytermelők helyzete.

gazdablog.hu

Kapcsolódó cikkek

Tapasztalatok a GDPR-ról: nehézséget okoznak a régi beidegződések

2018. szeptember 24. 08:48
  Nehézséget okozott a cégeknek a GDPR hatályba lépését követő kezdeti időszakban a korábbi beidegződések és adatvédelmi szempontból nem megfelelő gyakorlatok felszámolása. A technológiai innovációk a cégek által alkalmazott munkavégzési struktúrák, munkakörök és munkaköri feladatok átalakulását fogják eredményezni – hangzott el a Deloitte Legal Erdős és Társai Ügyvédi iroda üzleti reggelijén.
 

Élelmiszer-embargó? Megoldjuk így is!

2016. június 21. 08:24
Magyarország határozottan részt kíván venni az orosz mezőgazdaságban, és az embargó által nem érintett területek kiaknázására törekszik.