Nemcsak a gazdák növényvédelmi tevékenységét segíti a NAK, hanem komoly növényvédelmi adatbázis is épít

2016. október 04. 08:25
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara növényvédelmi előrejelző portálja már harmadik éve segíti a gazdálkodókat, érdeklődőket. A rendszert közel 80 növényorvos bevonásával működteti a NAK.

A szakemberek országszerte végzik a növényvédelmi előrejelzési tevékenységet, amelyről hetente írásos bejegyzéseket tesznek közzé. Aktuális jelentéseik nemcsak a gazdálkodókat, hanem a hobbi gazdálkodókat is segíti a várható növényvédelmi problémákra való felkészülésben.

www.novenyvedelem.nak.hu oldalon nemcsak a professzionális gazdálkodók, hanem a házi kerti termesztők, vagy a közterületi növényvédősök is hasznos információkat találhatnak. Egyébirányt a növényvédelmi előrejelzési információkon túl, időjárás előrejelzést is kaphatnak az érdeklődők, területi bontásban.  A felhasználók a megye, illetve az adott növényfaj kiválasztásával naprakész növényvédelmi előrejelzési információt kap, amelyekhez időnként tájékoztató fényképek is társul.

A megfelelő növényvédelemhez elengedhetetlen ugyan a táblaszintű növényvédelmi helyzet megfigyelése is, mégis egy fajta iránymutatásként érdemes a bejegyzésekből tájékozódni. A növényvédelmi kezelés igazán akkor lehet okszerű, ha azt megfelelő időben, megfelelő időjárásban, megfelelő készítménnyel végezzük el, amelyhez a helyi adottságokat és viszonyokat ellenőrizni kell.

Most, hogy az idei növényvédelmi időszak nagyjából lezárul, elmondhatjuk, hogy az elmúlt 3 év alatt a rendszerbe közel 27.000 bejegyzés került rögzítésre. Ezzel együtt, nemcsak az éppen aktuális növényvédelmi teendőkről értesülhetnek az érdeklődők, hanem egy komoly növényvédelmi helyzetet bemutató adatbázist is képez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ilyen mennyiségű információ már tudományos feldolgozásért kiált, reméljük, hogy ennek eredményeként tovább javítható lesz a hazai növénytermelők helyzete.

gazdablog.hu

Kapcsolódó cikkek

Az osztrákok a legfiatalabbak, a románok vannak a legtöbben, az íreknél a legnagyobb az agrártáj

2018. július 02. 08:06
Nyugati szomszédunknál, valamint Lengyelországban és Szlovákiában a gazdálkodók körülbelül ötöde 40 év alatti; az unió-szerte nyilvántartott mintegy 10,3 millió gazdaság harmada Romániában található; a mezőgazdasági áruk forgalmát tekintve pedig Franciaország vezet – ilyen, és ehhez hasonló érdekességek derülnek ki az Eurostat adataiból.

49,5 milliárd Ft jut öntözésfejlesztésre

2016. május 12. 07:53
Egyéni beruházás esetén 500 millió forint, kollektív esetén 1 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás felső határa. A kérelmek benyújtására 2016. július 6. napjától 2018. július 6. napjáig van lehetőség.