Óriásira nőtt a bérszakadék Magyarországon

2020. február 28. 09:35
A legmagasabb és a legalacsonyabb átlagos nettó bért regisztráló megyék között nominálisan és arányaiban is nagyot nőtt a bérszakadék 2019-ben.

Nagy átrendeződés a megyei nettó bérek terén nem volt tavaly sem a toplistában, sem pedig a sereghajtók között, ennek ellenére több érdekesség is kiderül a Központi Statisztikai Hivatal friss közléséből.

Miközben az országos átlagos nettó bér 244 609 forint volt, addig a legjobb fizetést regisztráló fővárosban az átlag átlépte a negyedik negyedévre a lélektani 300 ezer forintot. Budapesten így 2019-ben 305 924 forint volt az átlagosan hazavitt összeg, ezzel szemben a legalacsonyabb átlagfizetésért továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében dolgoznak az alkalmazottak. Ők nettó 167 766 forintot vittek haza tavaly átlagosan.

Fotó: MTI

Ez előző évhez képest 14 315 forinttal magasabb összeg, miközben a fővárosban ennek több mint a duplájával emelkedett az átlag, 30 651 forinttal. A jelentősen eltérő mértékű változás eredménye, hogy a keleti megyénk felzárkózásában nem történt előrelépés, sőt, a bérszakadék még jobban mélyült. 2019-re olyan nagyra nőtt a differencia, aminél nagyobbra utoljára 2016-ban volt példa.

Most egy fővárosi dolgozó a statisztika szerint 82,4 százalékkal több pénzből tud havonta gazdálkodni, mint egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei. Nominálisan ez azt jelenti, hogy a legkeletibb megye átlaga 138 ezer forinttal kevesebb. 2018-ban egyébként ez az arány még “csak” 79 százalék volt.

Ezzel az elmúlt néhány évben kialakult kedvező, felzárkózásra utaló folyamat megszakadt. A helyzet súlyosságára jól rávilágít, hogy a Szabolcs megyei dolgozók tavaly épp csak 3000 forinttal éltek több pénzből, mint amennyiben 9 évvel ezelőtt, 2010-ben a fővárosiak.
 

A legmagasabb és a legalacsonyabb átlagos nettó bért regisztráló megyék között nominálisan és arányaiban is nagyot nőtt a bérszakadék 2019-ben.

Szabolcs megye leszakadása ugyanakkor nemcsak a fővároshoz képest figyelhető meg, de a rangsorban az utolsó előtti helyen álló Békés megyéhez képest is. Békésben az átlagos nettó bér tavaly 178 746 forint volt, amitől a Szabolcsi megyei kereset mintegy 11 ezer forinttal marad el. Egy évvel korábban ez a lemaradás ennél kisebb mértékű, 9700 forintos volt.

A főváros torzítja az átlagot

A kiemelkedő fővárosi átlagos nettó bér nagy mértékben torzítja egyébként az országos adatot is, ez már sejthető abból is, hogy a budapesti 305 ezer forintos nettót második helyen Győr-Moson-Sopron megye követi 47 ezres leszakadással, itt az átlag ugyanis közel 259 ezer forint.

Ha Budapestet kivesszük a képből, akkor az országos 244 609 forintos átlag helyett a valósághoz sokkal közelebb állóbb 210 101 forintos országos átlagot kapunk.

Reálértéken szépen nőttek a bérek tavaly

2019-ben 11,4 százalékkal emelkedett országos átlagban a nettó átlagbér, amiből a 3,4 százalékos inflációval történő korrigálás után 7,7 százalékos reálszintű növekedés marad.

Megyei szinten azonban eltérő mértékű volt a nettó bérek emelkedése is. Legnagyobb mértékben

  • Győr-Moson-Sopron megyében nőtt a nettó, 12,6 százalékkal, ami 8,9 százalékos reálnövekedést jelent,
  • Baranya megyében a 12,4 százalékos pluszból az infláció figyelembe vételével 8,7 százalékos reálnövekedés lett,
  • Bács-Kiskunban pedig 12,1 százalékos emelkedést regisztrált a KSH, ami 8,4 százalékos reálszintű pluszt jelentett.

A rangsor másik végén a legkisebb növekedéssel található

  • Nógrád,
  • Vas
  • és Csongrád megyék, ahol 9,5-9,5, illetve 9,6 százalékos béremelkedés történt.

Ez reálszinten azt jelenti, hogy a hazavitt összegek tavaly 5,9, illetve 6 százalékkal értek többet 2018-hoz képest.

A legmagasabb és a legalacsonyabb átlagos nettó bért regisztráló megyék között nominálisan és arányaiban is nagyot nőtt a bérszakadék 2019-ben.

a cikk a benne lévő grafikonokkal elérhető itt https://piacesprofit.hu/gazdasag/oriasira-nott-a-berszakadek-magyarorszagon/2/

 

Kapcsolódó cikkek

Így üsd el az időt a karanténban! Tervezz konyhakertet a lakásba

2020. április 20. 08:03
Nem mindenkinek adatott meg, hogy kertes házban lakik, viszont sokan szeretnek kertészkedni, és a jó hír, hogy erről azoknak sem kell lemondaniuk, akik nem rendelkeznek kerttel. Mini termőkertet ugyanis akár az otthonunkban is létrehozhatunk, ehhez azonban nem árt tisztában lennünk azzal, hogy melyik növénynek mennyi napfényre van szüksége, illetve a lakás mely részén érdemes az ehető növényeket termeszteni. Összegyűjtöttük a saját, beltéri kiskert kialakításához szükséges legfontosabb tudnivalókat.