Ötből négy amerikai kevesli a minimálbért

2021. március 18. 12:49
Az Egyesült Államokban ötből négy ember (80 százalék) szerint nem elegendők a szövetségi minimálbérek – írja a Busines Insider egy friss felmérés alapján.
Ötből négy amerikai kevesli a minimálbért
Az amerikai minimálbér-emelés nem került be Joe Biden mentőcsomagjába, pedig úgy fest, hogy az amerikaikat tetemes hányada szerint túl alacsony a 7,25 dolláros (2200 forintos) minimál-órabér.

Az Amazon/Ipsos által végzet felmérésében megkérdezettek közül tízből hét válaszadó (70 százalék) szerint növelni kellene a béreket. Az Amazon már korábban felszólalt az emelés mellett, a cég állásfoglalása szerint több mint duplájára, vagyis 15 dollárra (4600 forintra) emelné a legkisebb órabért.

Fotó: Shutterstock

A felmérésből kiderül az is, hogy:

  • akik kevesebb, mint 15 dollárt keresnek, nagyobb százalékban voltak nők, színesbőrűek, vidékiek vagy alacsonyan képzettek;
  • az válaszadók 70 százaléka szerint a minimálbér emelése jót tenne a dolgozóknak, és 55 százalékuk szerint a gazdaságon is lendítene.

Természetesen akadnak ellenzői is az ilyen mértékű béremelésnek – még a szenátusban és a képviselőházban többséggel rendelkező demokrata párt berkein belül is – például Joe Manchin nyugat-virginiai szenátor, aki szerint a 15 dolláros minimálbér látványos károkat okozna a munkaerőpiacon.

Inkább a 11 dolláros minimálbért célozná meg két éven belül, így jobb pozícióba kerülnének a munkavállalók, mintha öt év alatt fokozatosan haladnának a 15 dollár felé – mondta Manchin.

 

Míg Bernie Sanders szerint nincs olyan állama az Egyesült Államoknak, ahol egy ember képes lenne megélni a jelenlegi minimálbérből.

Egy ilyen mértékű bérnövekedés 32 millió amerikai munkás életére lehetne hatással. A nők 60 százalékát, míg az afro-amerikaiak egyharmadát, és a latin-amerikaiak negyedét érintené az intézkedés – írja a lap az Economic Policy Institute elemzésére hivatkozva.

Jelentős adóemelésre készül Joe Biden

Az amerikai elnök 1993 óta az első nagy szövetségi adóemelésre készül az Egyesült Államokban, erre a múlt héten elfogadott 1900 milliárd dolláros mentőcsomagot követő hosszú távú gazdasági program finanszírozása miatt lenne szükség.

 

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Tízezermilliárd forintnyi beruházást terveznek az állami cégek

2021. május 07. 07:47
Tízezermilliárd forintnyi beruházást terveznek az állami cégek

Itt az új csúcs - közel 50 000 álláshirdetés a magyar állásoldalakon

2022. május 10. 10:09
Május 8-án új csúcsra ugrott a magyar weboldalakon publikált álláshirdetések száma. 48 769 szemlézett az Állásportál.hu állásgyűjtő oldal, ami közel 5000-re több az áprilisinál és már bőven elhagyta a Covid-járvány kitörése előtti szezonális csúcsokat is. HR-eseknek már több mint 1000 álláshirdetés szól.