Takarmánydrágulás – emelkedni fog a tojás ára

2021. február 02. 09:00
 
A tojástermelő vállalkozások az étkezési tojás átadási árainak emelését kezdeményezik a takarmányok drágulására hivatkozva.
Takarmánydrágulás – emelkedni fog a tojás ára

Baromfi Termék Tanácsba tömörült tojástermelők a héjas étkezési tojások árának emelését kezdeményezik kereskedelmi partnereiknél a takarmányok és a takarmány-alapanyagok drágulása miatt – tájékoztat a Tojásszövetség.

 

A gabonafélék jelentősen drágultak

A közleményben – az Agrárgazdasági Kutatóintézet adataira hivatkozva – kiemelték, hogy a gabonafélék 25-30%-kal drágultak az elmúlt fél évben.

A takarmánykukorica ára az idei év elején már meghaladta a tonnánkénti 60 ezer forintot. A tojástermelők szerint ez már jelentkezni fog a kész takarmányok áraiban is.

A szövetség szerint az áremelkedés folytatódik (az előrejelzések alapján következtettek erre), így a kész takarmányoknál az idei év első felében további 10%-os drágulás várható.

 

Tojásárak alakulása
Tojásárak alakulása (Forrás: MTI)

 

Önköltségen nem érdemes vállalkozást működtetni

Megszólaltattunk egy tojástermelőt, aki elmondta: „Jelenleg a tojásonkénti hasznunk megközelítőleg egy forint, a további takarmány-áremelés ezt fogja csökkenteni. Ezért lenne fontos, hogy a felvásárlási ár emelkedjen, önköltségen nem érdemes vállalkozásokat működtetni.”

A gazdálkodók szerint a felvásárlási ár emelkedésének nem kell feltétlen megjelennie a polcon lévő tojásárban. Azok kialakítása nagymértékben függ az egyes kereskedők árképzési gyakorlatától, az üzletláncok árpolitikájától.

agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

1500 diák került közelebb a hazai agráriumhoz

2019. június 05. 07:49
A rendezvények kimondott célja volt, hogy a fiatalokból a változó trendekre nyitott, azokat befogadó és tudatosan vásárló célcsoportot hozzanak létre

Bejgli-katasztrófa 2020: ennyivel kerül most többe az ünnepi menü, mint 10 éve

2020. december 11. 10:04
Óriási mértékben drágultak meg egyes, a jól bevett karácsonyi menühöz nélkülözhetetlen alapanyagok az évek során. A Pénzcentrum számításai szerint, a dió és a mák éves átlagára 10 év leforgása alatt több mint 100 (!) százalékkal emelkedett. De mi a helyzet a ponttyal vagy a töltött káposztába való hússal? Azért hogy ezt kiderítsük, hivatalos statisztikákból számoltuk ki, mennyit kellett összesen kifizetni 5 nélkülözhetetlen karácsonyi alapanyagért 2010-ben, 2015-ben, és most, 2020-ban.