Takarmánydrágulás – emelkedni fog a tojás ára

2021. február 02. 09:00
 
A tojástermelő vállalkozások az étkezési tojás átadási árainak emelését kezdeményezik a takarmányok drágulására hivatkozva.
Takarmánydrágulás – emelkedni fog a tojás ára

Baromfi Termék Tanácsba tömörült tojástermelők a héjas étkezési tojások árának emelését kezdeményezik kereskedelmi partnereiknél a takarmányok és a takarmány-alapanyagok drágulása miatt – tájékoztat a Tojásszövetség.

 

A gabonafélék jelentősen drágultak

A közleményben – az Agrárgazdasági Kutatóintézet adataira hivatkozva – kiemelték, hogy a gabonafélék 25-30%-kal drágultak az elmúlt fél évben.

A takarmánykukorica ára az idei év elején már meghaladta a tonnánkénti 60 ezer forintot. A tojástermelők szerint ez már jelentkezni fog a kész takarmányok áraiban is.

A szövetség szerint az áremelkedés folytatódik (az előrejelzések alapján következtettek erre), így a kész takarmányoknál az idei év első felében további 10%-os drágulás várható.

 

Tojásárak alakulása
Tojásárak alakulása (Forrás: MTI)

 

Önköltségen nem érdemes vállalkozást működtetni

Megszólaltattunk egy tojástermelőt, aki elmondta: „Jelenleg a tojásonkénti hasznunk megközelítőleg egy forint, a további takarmány-áremelés ezt fogja csökkenteni. Ezért lenne fontos, hogy a felvásárlási ár emelkedjen, önköltségen nem érdemes vállalkozásokat működtetni.”

A gazdálkodók szerint a felvásárlási ár emelkedésének nem kell feltétlen megjelennie a polcon lévő tojásárban. Azok kialakítása nagymértékben függ az egyes kereskedők árképzési gyakorlatától, az üzletláncok árpolitikájától.

agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Határérték feletti anyagokat mértek őrölt gyömbérben

2019. február 21. 07:41
Határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-ot mértek Kínából származó őrölt gyömbérben. Az alapanyag Németországon keresztül került az Unió piacára, majd több feldolgozón és elosztón keresztül Spanyolországból szállítottak belőle hazánkba is. Az esetről a Nébih a RASFF-on keresztül, Írország bejelentése alapján értesült.

Te is így mikrózod az ételt? Nem kellene: nagyon veszélyes lehet

2020. augusztus 07. 08:09
Nagy hasznunkra válhatna, ha az élelmiszerpazarlás mellett általánosságban az ételeink tárolását, kezelését és elkészítését tekintve is tudatosabbak lennénk - például a mikrohullámú sütő használatában.