Tapintható a bérfeszültség az állami vállalatoknál

2021. március 18. 12:50
 Több tízezer munkavállaló vár az idei emelésre
Tapintható a bérfeszültség az állami vállalatoknál

Az állami és önkormányzati társaságoknál súlyos bérfeszültségek alakultak ki. Vagy el sem kezdődtek a tárgyalások, vagy ahol elindultak, alig várható emelés – mondta a Világgazdaságnak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Hozzátette: a korábban megkötött többéves bérmegállapodások a MÁV-nál és a Volánbusznál is lejártak, ráadásul – hívta fel a figyelmet a szakszervezeti vezető – az összeolvadás miatt még a bérrendezés is hátravan a Volán-társaságok eltérő bérszerkezete miatt. A kormány egyelőre a szakszervezetek és a munkavállalók türelmét kéri.

Azokban az iparágakban, amelyeket kevésbé érintett a válság, nem drámai a helyzet, ugyanazokkal a kihívásokkal küzdenek, mint korábban.

Jó esztergályosból és jó ácsból nem lett több

– mondta a Világgazdaságnak Lakatos Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének társelnöke a versenyszférában tapasztalt bér- és sztrájkkövetelések kapcsán. Kordás László szintén azt emelte ki, hogy azokban a szektorokban alakulhatott ki bérfeszültség, amelyeket a válság kevésbé érintett.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Emlékeztetett, hogy

  • Makón a gumiipari beszállító Continental elvette a kollektív szerződésben foglalt juttatásokat, amelyeket később nem akart visszaadni, amikor beindult a termelés.
  • Gyöngyösön egy egészségügyi eszközöket gyártó cég nem akart bérfejlesztést adni a dolgozóknak az idén, annak ellenére, hogy a tavalyi éve kifejezetten sikeres volt.
  • Legutóbb pedig Kalocsán hagytak fel egy napra a munkavégzéssel a város egyik legnagyobb foglalkoztatójának számító EMIKA dolgozói, mivel a cég idén nem emeli a kereseteket.

Lakatos Péter az elmúlt hetek sztrájkköveteléseit nem tartja általános jelenségnek. Hangsúlyozta, sokszor személyes okokra is visszavezethető feszültségekről van szó a munkavállalók képviselői és a menedzsment között.

Egyébként azért sem jellemző munkahelyi szinten kialakuló konfliktus a bérek miatt a magyar gazdaságban, mivel a dolgozók, ha elégedetlenek, a lábukkal szavaznak, a jól teljesítők iránt továbbra is van kereslet

– nyomatékosította Lakatos Péter, aki egyben a Videoton társvezérigazgatója. Kordás László pedig rámutatott: számos iparágban tudtak kiharcolni magasabb fizetéseket, példaként említve, hogy a kereskedelemben 5 százalék fölötti béremelésekben tudtak megállapodni, a járműiparban pedig 10 százalék körüli bérnövekedés volt, sőt, volt, ahol többéves egyezséget is sikerült tető alá hozni.

A szakszervezeti vezető az állami vállalatok kapcsán viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy

a bértárgyalások a cafeteriakeretet is érintik, emiatt amíg nincs megállapodás, a dolgozók nem kapnak például Szép-kártyára sem utalásokat.

Bár az állami társaságok húsvétig legalább a béren kívüli juttatásokról szeretnének egyezségre jutni, érdemi előrelépésre a következő hetekben sem lehet számítani – jelezte Kordás László.

 

www.vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Lesz európai minimálbér?

2019. október 01. 09:02
2019. szeptember 20-án az Európai Szakszervezeti Szövetség Rendkívüli Végrehajtó Bizottságának ülésén előterjesztett dokumentum szerint nem csökkent a nyugat- és kelet-európai bérek közötti különbség, annak ellenére sem, hogy a termelékenységben már régen nincs nagy különbség az országok között.

Júliustól tovább emelkedhet a minimálbér

2021. március 01. 09:09
Központi Statisztikai Hivatal 2021. február 25-i gyorsjelentése szerint 6,2 százalékkal nőttek a reálkeresetek. Ha a végleges jelentés is így alakul, akkor csökken a vállalatok által fizetendő szociális hozzájárulási adó, és ez a januári megállapodás szerint további egy százalékkal emeli a minimálbéreket – kommentálta a hírt Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke.