Tömeges leépítés lesz a Teslánál

2022. június 07. 09:26
Nagyon rossz előérzetei vannak a gazdasággal kapcsolatban Elon Musknak, a Tesla vezérigazgatójának, ezért a cégnek le kell építenie a munkahelyek tíz százalékát – írta a Reuters hírügynökség a vállalat belsős levelezésére hivatkozva, tette közzé az MTI.
Tömeges leépítés lesz a Teslánál

Musk csütörtökön elektronikus üzenetet küldött a cég vezetőinek, és azt írta, hogy világszerte szüneteltetni kell a munkaerő-felvételt. A milliárdos két nappal korábban azt mondta a Tesla munkatársainak, hogy véget ért a távmunka, térjenek vissza az irodába, vagy „mímeljék máshol a munkát".

A Teslának és leányvállalatainak csaknem 100 ezer alkalmazottja volt 2021 végén.

Musk az elmúlt hetekben többször felhívta a figyelmet a recesszió veszélyére – mutatott rá a Reuters.

A milliárdos egy május közepén tartott konferencián azt mondta: szerinte a recesszió már megérkezett, és a helyzet csak rosszabb lesz. Musk szerint a következő 1-1,5 év „kemény menet lesz".

Május végén egy Twitter-felhasználó kérdésére a befektető megerősítette, hogy recesszió közeleg, de egyúttal jó dolognak nevezte azt.

„Túl régóta ömlött pénzeső a bolondokra. Itt az ideje, hogy néhányan csődbe menjenek" – adott hangot véleményének.

A hírügynökség megjegyezte: az elektromos járművek iránti kereslet továbbra is erős, és a hagyományos mutatók egyelőre nem jeleznek visszaesést.

Ugyanakkor a Tesla azzal küzd, hogy újraindítsa a termelést sanghaji gyárában a koronavírus-járvány miatti lezárásokat követően. A leállás jelentős költségeket rótt a vállalatra.

„Musk rossz érzését sokan osztják" - mondta Carsten Brzeski, az ING holland bank egyik vezető munkatársa. „De nem globális recesszióról beszélünk. Mi arra számítunk, hogy a világgazdaság az év vége felé lehűl. Az USA le fog hűlni, míg Kína és Európa nem fog fellendülni" – tette hozzá.

Musk borús kilátásait több gazdasági vezető is osztja, például Jamie Dimon, a JPMorgan Chase & Co vezérigazgatója, illeve John Waldron, a Goldman Sachs elnöke.

„Egy hurrikán közelít felénk" – mondta Dimon a héten.

Az Egyesült Államokban negyvenéves csúcson az infláció, így jelentősen nőttek az amerikai állampolgárok megélhetési költségei. Eközben a központi bank szerepét betöltő Federal Reserve-nek úgy kellene visszafognia a keresletet, hogy fékezze az inflációt, ugyanakkor ne vezessen recesszióhoz.

Mostanában számos elemző csökkentette a Tesla papírjainak várható árát a kínai lezárások miatti termelési és szállítási nehézségekre hivatkozva. A vállalat adatai szerint a kínai szállítmányok a Tesla globális forgalmának valamivel több mint egyharmadát tették ki.

 

www.adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Megvehető-e az egészség?

2021. május 25. 09:53
Az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet közös kutatásából kiderül, hogy 2000 és 2016 között mintegy harmadával nőtt az agyvérzésben vagy szívrendellenességben elhunytak száma a világon. Az ok a túlmunka – de mit gondol minderről a munkavédelmi szakember?  

Ugrásszerűen nőtt a bértámogatási program iránti érdeklődés

2020. május 20. 08:08
Ugrásszerűen nőtt a munkahelyvédelmi bértámogatási programra jelentkezők száma az elmúlt két hétben - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.