Tovább lehet átcsoportosítani a SZÉP-kártya alszámláit

2021. november 11. 11:36
2021. november 8-án a kormány rendeletben hosszabbította meg azt az időszakot, amely időszak alatt SZÉP-kártyák alszámláin lévő összegeket 2022. szeptembere 30-ig alszámláktól függetlenül, szabadon lehet felhasználni.
Tovább lehet átcsoportosítani a SZÉP-kártya alszámláit

A november 8-i 617/2021-es Kormány rendelet a 178/2021. Kormány rendeletet módosítja. Ebben a kormány lehetővé tette, hogy 2021. április 25-től 2021. december 31-ig a Szép-kártyák egyes alszámláira (szálláshely, vendéglátás és szabadidő) utalt juttatást a szolgáltató egy másik alszámláról is elfogadhatja, valamint a kártyabirtokos az egyes alszámlákon lévő pénzét egy másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás ellenértékének megfizetésére is felhasználhatja.

A rendelet módosítására azért volt szükség, mert egyes becslések szerint október végéig még 150-170 milliárd forint volt a számlákon, és ezek elköltése vált kérdésessé, annak ellenére, hogy az MKB Bank tájékoztatása szerint 2021 első nyolc hónapjában a pénzintézetnél Szép-kártyával rendelkező ügyfelek annyit költöttek, mint 2020 tizenkét hónapjában összesen. "Biztosak lehetünk abban, hogy 2021 nagy rekordot hozó év lesz az MKB Szép-kártyánál" – közölte a napi.hu megkeresésére a bank. A bank szerint az is segítette a költések megugrását, hogy az MKB-s plasztikot elfogadó helyek száma is jelentősen bővült 2021. első kilenc hónapjában: 14 százalékkal több vállalkozásnál lehet fizetni a Szép-kártyáikkal.

Az OTP Bank arról tájékoztatta a Napi.hu-t, hogy a náluk vezetett kártyákon mintegy 100 milliárd forintnyi feltöltés található, míg a K&H Bank azt közölte, hogy idén nyolc hónap alatt 19 milliárd forintot, azaz többet költöttek a náluk vezetett Széchenyi Pihenő kártyákról, mint tavaly egész évben. Év végéig akár a 25 milliárd forintot is meghaladhatja az elköltött összeg.

A K&H tájékoztatása szerint 260 ezer ügyfelük kártyáin átlagosan 50 ezer forint körüli egyenleg található. A legnagyobb átlagos egyenleg a vendéglátás alszámlán van, ezután következik a szállás alszámla, végül pedig a szabadidő alszámla. A költések szempontjából is ez a sorrend figyelhető meg, 63 százalékot tesznek ki a vendéglátásra fordított összegek. Szabadidő alszámláról 32, szálláshely alszámláról pedig 49 százalékkal költöttek többet idén az első nyolc hónapban, mint tavaly egész évben.

„Az OTP Szép-kártya 2021-ben is a belföldi turizmus és vendéglátás motorjának bizonyul, köszönhetően annak a rekordmértékű, több mint 217 milliárd forintnyi feltöltésnek, amivel a munkáltatók az év első kilenc hónapjában támogatták a kártyabirtokosok feltöltődését és élményszerzését. Október közepén a kártyákon mintegy 100 milliárd forintnyi feltöltés található. Ezeket a juttatásokat a csaknem 1,8 millió kártyabirtokos egy folyamatosan bővülő, mára mintegy 47 000 tagot számláló elfogadóhelyi hálózatban használhatják fel az ország minden pontján" - közölte a pénzintézet.

Az eddigi tapasztalatok szerint az alszámlák közötti átjárhatóság jelentősen növeli a költéseket, elsősorban a szálláshely és szabadidő alszámláról. 

www.liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Szakszervezetek: Magasabb bért, több jogot a munkavállalóknak!

2019. május 10. 09:49
Kivitelezhetetlennek nevezte az ellenzéki pártok által felvetett európai minimálbér bevezetését Palkovics Imre, a Magyar Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Hír Tv Magyarország élőben című műsorának május elsejei adásában. A szakszervezeti vezető szerint a javasolt intézkedés legnagyobb vesztesei a hazai kis- és közepes vállalkozások lennének, amelyek nem tudnák kigazdálkodni a magasabb bért. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint akár meglehetne határozni egy egységes uniós módszertant a minimálbéremelésre. „A célok tekintetében a szakszervezetek többé-kevésbé egyetértenek, ugyanakkor a hatékony érdekvédelem akkor tud megvalósulni, ha teljes az összefogás a szakszervezeti konföderációk között” – emelte ki Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

KATA 2021: Tíz kérdés, tíz válasz a katáról

2021. június 22. 10:25
Az elmúlt évek slágere a kisadózók körében a kata. De kinek éri meg igazából ezt az adót választani és kinek nem való? Kérhet-e egy katás táppénzt és hitelt, igényelhet-e adókedvezményt? Tartani kell az év elején bevezetett szigorítástól, a 3 milliós határtól egy partnertől? Az adóval kapcsolatos kérdésekre, tévhitekre válaszol a BaBér.