Mezőgazdaság - erdőgazdálkodás

AZ AGRÁRERDÉSZET MINT LEHETSÉGES KIÚT AZ ÖKOLÓGIAI ZSÁKUTCÁBÓL

2022. december 01. 09:17
AZ AGRÁRERDÉSZET MINT LEHETSÉGES KIÚT AZ ÖKOLÓGIAI ZSÁKUTCÁBÓL
Az agrárerdészet az egyik kiút a nagyüzemi mezőgazdálkodás által létrehozott monokultúrákból, amelyek csökkentik, illetve lényegében megszüntetik a biodiverzitást, ezzel kisimítva utunkat az ökológiai zsákutcában.

Magyarország legszebb birtokai 2022-ben

2022. november 30. 09:39
Magyarország legszebb birtokai 2022-ben
„Ha megnyerjük, kirúgjuk a csárda oldalát…” – egy évvel ezelőtt hangzott el ez a fogadalom, az akkori gálaünnepség legizgalmasabb pillanatai előtt, Hajdúnánáson.

Az aszály a magyarországi erdőket is súlyosan érintette

2022. november 30. 09:25
Az aszály a magyarországi erdőket is súlyosan érintette
Augusztusban már az erdők 30-40 százaléka károsodott az aszályban – az erdőgazdálkodás jelentőségéről, egy szaporítóanyag-központ létrehozásáról és az agrárerdészetről beszélgetett Áder János volt köztársasági elnök Borovics Attilával, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének főigazgatójával Kék bolygó című podcastjában.

Játék, vagy az agrárszakképzés következő szintje?

2022. november 30. 09:19
Játék, vagy az agrárszakképzés következő szintje?
Komplex, több területen is alkalmazható technológiai rendszer bevezetésének első állomása a virtuális valóságon (VR) alapuló gépbemutató, 3D-s modell kiegészítéssel, mely hozzájárulhat az agrárszakképzés fejlesztéséhez és innovációs tevékenységeinek támogatásához.
 
Gyakorlatias képzés és interaktív túra
Az országban elsőként Jánoshalmán, a Déli ASzC Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium egyik termében adták át a Pix VR Training Kft. virtuális valóság oktató pilot projektjét.

High-tech multimédia – modern módszerek az agrároktatásban

2022. november 30. 09:13
High-tech multimédia – modern módszerek az agrároktatásban
"Szemelvények a modernizált agrároktatásból" című, kiterjesztett valóságelemeket is tartalmazó, high-tech multimédiával támogatott kiadványt jelentetett meg a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Szövetsége (MEGFOSZ) is aktívan részt vett az agrárgépészettel foglalkozó témakörök kidolgozásában.
 

Tovább erősödik az együttműködés a FAO és Magyarország között

2022. november 29. 11:09
Tovább erősödik az együttműködés a FAO és Magyarország között
Magyarország a FAO elkötelezett partnereként nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektekkel segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – emelte ki Nagy István.
 
A szaktárca közleménye szerint a FAO főigazgatója, Qu Dongyu november 25 és 27 között tartózkodott Magyarországon, hogy megbeszélést folytasson magyarországi partnerével, Nagy István agrárminiszterrel. Egyben meglátogatja a FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) immáron csaknem másfél évtizede Budapesten működő hivatalait, Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatalát, valamint a Budapesti Közös Szolgáltató Központot – értesült a közleményből az Agro Napló.

Katasztrófa felé sodródunk: a gazdasági működés 50%-a ezen múlik, mégis sokan legyintenek rá

2022. november 29. 10:31
Katasztrófa felé sodródunk: a gazdasági működés 50%-a ezen múlik, mégis sokan legyintenek rá
A körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósításáról, a biodiverzitás csökkenésének visszaszorításáról és a zöld pénzügyi vonatkozásokról is szó volt a BCSDH, a Holland Királyság Nagykövetsége és az ING Bank N. V. Magyarországi Fióktelepe által szervezett Körforgásos Gazdaság találkozón. Azok számára, akik még csak most barátkoznak a körforgásos gazdasággal, vagy a biodiverzitással, az egyik legfontosabb üzenet, hogy ezek jóval többről szólnak mint az újrahasznosítás, vagy az erdőben élő állatok jóléte. Komoly gazdasági érdek húzódik amögött, hogy mindkét területtel rendszerszinten foglalkozzanak az országok, vállalatok és a magánszféra. A biodiverzitáson például a gazdaságunk működésének 50%-a múlik.

HAGYOMÁNY ÉS HALADÁS: GEORGIKON

2022. november 28. 12:16
HAGYOMÁNY ÉS HALADÁS: GEORGIKON
Idén ünnepli fennállásának 225. évfordulóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusa.
 
A keszthelyi campus azóta, amióta gróf Festetics György 1797-ben megalapította, önálló egyetemként létezett, majd 2000-től a Pannon Egyetem részeként működött, tavaly óta pedig a hazai agrárképzés újonnan létrehozott csúcsintézménye, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Georgikon Campusaként működik tovább.

Tovább kell erősíteni a török-magyar agrárkapcsolatokat

2022. november 28. 11:55
Tovább kell erősíteni a török-magyar agrárkapcsolatokat
További lehetőségek rejlenek a török-magyar agrárgazdasági kapcsolatokban - jelentette ki Nagy István agrárminiszter miután Váhit Kiriscsi török mezőgazdasági és erdészeti tárcavezetővel egyeztetett, szerdán, Isztambulban.
 
A tárcavezető kitért arra is, hogy a török-magyar  agrárgazdasági kapcsolatokban sokkal több lehetőség van, mint amit jelenleg kihasználunk, ezért tovább kell erősíteni az együttműködés területét. Mindkét nemzet számára rendkívül fontos a vetőmagtermesztésben, a szarvasmarha importban és az édesvízi haltenyésztésben rejlő lehetőségek kiaknázása.

Egyre inkább felértékelődik a mezőgazdaság, és azon belül a kertészet szerepe!

2022. november 24. 13:45
Egyre inkább felértékelődik a mezőgazdaság, és azon belül a kertészet szerepe!
A Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) a 2002-es megalakulása óta törekszik arra, hogy összefogja a Szentes és környékbeli termelőket, családi gazdaságokat, társvállalkozókat és hatékonyan integrálja közel 500 szövetkezeti tagjának termelő tevékenységét. A közös munka kifizetődni látszik, hiszen 2021-ben harmadik alkalommal nyerte el a cég az Érték és Minőség Nagydíjat a Party-mix termékcsalád két tagjával. A szövetkezet életéről, termékeikről, fejlesztéseikről kérdeztem, Nagypéter Sándort a DélKerTÉSZ elnök- ügyvezetőjét.