Mezőgazdaság - erdőgazdálkodás

Az alföldi erdők reményteljes fája

2023. szeptember 14. 16:12
Az alföldi erdők reményteljes fája
A klímaváltozás miatti félelmek korában az Alföld erdeinek egyik hosszú távon is reményteljes fafaja a vénic szil, amelynek komoly károsítója (egyelőre) nincs.
Az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta választja meg az év fafaját, 2013 óta viszont nyílt online szavazáson dönthetnek az erdő- és természetszeretők, melyik fafaj legyen az év fája. A tizedik online szavazáson a mozgalom kuratóriuma által megadott három fafaj közül a vénic szil kapta a legtöbb voksot, így megelőzte a kecskefűzet és a rezgőnyárt.

Újabb elismerés a vidéki termesztésű magyar burgonyának

2023. szeptember 13. 15:49
Újabb elismerés a vidéki termesztésű magyar burgonyának
Újabb meghatározó mérföldkőhöz érkezett a magyar burgonya presztízsét általánosan növelő törekvés. Az ősi kultúrnövényünk népszerűsítését zászlajára tűző dunaegyházi Haladás Mezőgazdasági Zrt. brandje, a GoldenBurg ugyanis ismét komoly elismerésekben részesült, és ez a teljes hazai krumplitermelő ágazatra pozitívan hathat. A márka két terméke a napokban megkapta az Érték és Minőség Nagydíjat, amely nemcsak mérce és útmutató a honi gazdasági életben, hanem a magas, illetve megbízható minőség védjegye is.
 

A fenntartható kert

2023. szeptember 13. 15:37
A fenntartható kert
Nemcsak a kertészkedőknek, hanem a zöldséget, gyümölcsöt vásárlóknak és a kerthasználóknak is szemléletváltásra van szükségük ahhoz, hogy fenntartható módon gazdálkodjunk és éljünk.
A kertészek egy irányban gondolkodnak, amikor a fenntarthatóságról, a klímaváltozás következményeihez való alkalmazkodásról van szó, fogalmazták meg a Bábolnai Gazdanapokon szervezett kerekasztal-beszélgetés résztvevői.

A kormány minden eszközzel megvédi a gazdák érdekeit

2023. szeptember 13. 14:52
A kormány minden eszközzel megvédi a gazdák érdekeit
Ha Brüsszel nem lép, akkor hazánk szeptember 15. után nemzeti hatáskörben fogja meghosszabbítani az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat - közölte Nagy István agrárminiszter Szófiában, ahol Kiril Vatev, bolgár mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterrel egyeztetett, kedden.

Továbbra is egységesen kell fellépni az ukrán gabonadömpinggel szemben

2023. szeptember 13. 14:45
Továbbra is egységesen kell fellépni az ukrán gabonadömpinggel szemben
A szlovák és a magyar agrárminiszter is egyetért abban, hogy az év végéig meg kell hosszabbítani az ukrán gabona behozatali tilalmat. Nagy István tárcavezető Pozsonyban tárgyalt Jozef Bíreš szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel.

A fiatalok felelősen gondolkodnak a jövőről

2023. szeptember 13. 14:39
A fiatalok felelősen gondolkodnak a jövőről
Nemzeti önállóságunk, önfenntartásunk és teremtett világunk értékeinek megóvása különösen felértékelődik. A Soproni Egyetem térben és időben is nagy utat tett meg, míg a Selmecbányai Bányatisztképző örökségét továbbgondolva a fenntartható fejlődés szellemében működő, 21. századi intézménnyé vált – mondta köszöntőjében Zambó Péter, a Soproni Egyetem központi tanévnyitóján.

Tájékoztatás a 2024. évre vonatkozó vetésváltási szabályokról

2023. szeptember 13. 14:34
Tájékoztatás a 2024. évre vonatkozó vetésváltási szabályokról
Amennyiben az Európai Bizottság 2024-re nem teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy gazdálkodóiknak átmeneti mentességet biztosítsanak a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új szabályai alól, akkor jövőre életbe lépnek a jóváhagyott magyar KAP Stratégiai Tervben foglaltak szerint azok idei évben még nem alkalmazott, de az egységes kérelem benyújtás előtti tájékoztatási kampányban már mindenki számára részletesen ismertetett szabályai.
 

Nagy István: Beszéljenek a tények és a számok

2023. szeptember 12. 17:05
Nagy István: Beszéljenek a tények és a számok
„A kormány a magyar agráriumra stratégiai ágazatként tekint. Nézzük, hogyan is áll valójában az agrárium! Beszéljenek a tények és a számok” – írta Nagy István, agrárminiszter a közösségi média oldalán

Változtatnának a Területi Monitoring Rendszer működésén

2023. szeptember 12. 16:24
Változtatnának a Területi Monitoring Rendszer működésén
Javaslatcsomagot állított össze a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az egységes kérelmek műholdas ellenőrzéssel érintett Területi Monitoring Rendszer (TMR) működésével kapcsolatban.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendszer számos esetben hibás eredményeket produkál, így a gazdálkodók indokolatlan esetben is meg nem felelésről szóló végzést kapnak a Magyar Államkincstártól.

Nem szedik le a málnát

2023. szeptember 12. 16:17
Nem szedik le a málnát
Az EastFruit elemzői szerint tovább folytatódnak a kedvezőtlen tendenciák az ukrán málnapiacon, és már közepes méretű gazdaságok is döntöttek úgy, hogy nem szedik le a bogyókat.