Mezőgazdaság - erdőgazdálkodás

Így osztják szét a KAP forrásait

2022. november 24. 08:52
Így osztják szét a KAP forrásait
Jelentős változásokra készülhetnek a gazdálkodók az új agrártámogatási rendszerben. Bár az előző időszakban megismert és jól bevált támogatási elemek egy része a következő ciklusban is megmarad, a jövő év elejétől érvényes új szabályok komoly kihívások elé állíthatják a termelőket.
 
Az Európai Bizottság november 7-én hagyta jóvá a következő támogatási ciklus forrásainak elosztását célzó stratégiai tervet. - írta a Magyar Nemzet. Az új támogatási rendszerrel kapcsolatban Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakosztálya által szervezett online konferencián elmondta: megszokásból gazdálkodni és támogatást igényelni a jövőben nem szabad. Minden termelőnek előre meg kell terveznie, hogy melyek azok a támogatási elemek és elvárások, amelyeket be tud vállalni. 

Mit kell tudnunk a kárenyhítő juttatás benyújtásáról?

2022. november 24. 08:29
Mit kell tudnunk a kárenyhítő juttatás benyújtásáról?
Kárenyhítő juttatás iránti kérelmet idén a gazdálkodók 2022. november 30. napjáig nyújthatnak be, kizárólag a Magyar Államkincstár (Kincstár) MKR (Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer) elektronikus kérelembenyújtó felületén.
 
A 2022. évre vonatkozó kárenyhítő juttatás iránti kérelmek az alábbi útvonalon érhetőek el ügyfélkapus bejelentkezést követően: Elektronikus kérelemkezelés → Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer → MKR Mezőgazdasági termelők bizonylatai 2023 → MKR2220 Kárenyhítő jutatás iránti kérelem 2022.

Bréking: 7,5 milliárd eurónyi magyar EU-pénz felfüggesztését javasolja az Európai Bizottság!

2022. november 23. 18:41
Bréking: 7,5 milliárd eurónyi magyar EU-pénz felfüggesztését javasolja az Európai Bizottság!
Elégedetlen a magyar kormány által szombaton átküldött végső teljesítési listával az Európai Bizottság a jogállamisági eljárásban, ezért azt fogja javasolni a tagállamokat tömörítő Tanácsnak a jövő szerdai ülésen, hogy 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrást függesszenek fel Magyarország felé – értesült a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) megbízható bizottsági forrásokból. A lap úgy tudja, hogy erről és az eljárási lépésekről tegnap Ursula von der Leyen bizottsági elnök már tájékoztatta is az Európai Parlament frakcióvezetőit, és a Bizottság a megállapítását többek között arra is alapozta, hogy elégedetlenek az Integritás Hatóság egyik alelnökével, Holbusz Tímeával is.
 

Már csak egy hónapig lehet leadni a kifizetési kérelmet a borászati gépek támogatásához

2022. november 23. 18:12
Már csak egy hónapig lehet leadni a kifizetési kérelmet a borászati gépek támogatásához
Megjelent a Magyar Államkincstár 74/2022. (XI.14.) számú KÖZLEMÉNYE az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető támogatásról.
 
A kifizetési kérelem a www.mvh.allamkincstar.gov.hu  honlapon keresztül, ügyfélkapus bejelentkezést követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen tölthető ki.
 
Kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítással nyújtható be. A kifizetési kérelem benyújtására vonatkozóan a Kincstár nem rendszeresít papír alapú nyomtatványokat.

Már félidőnél tart a tervezés a Nyírség vízpótlása ügyében

2022. november 23. 18:07
Már félidőnél tart a tervezés a Nyírség vízpótlása ügyében
Éppen 1 évvel ezelőtt indult el a vízügyi ágazat által az a vízpótlási tervezési projekt.
 
A projekt keretében a tervezett fejlesztések közvetlen célkitűzése:
 
a felszíni vízhiány enyhítése – mind ökológiai, mind mezőgazdasági szempontból,
a Nyírség területének sajátosságaihoz illeszkedő vízgazdálkodási, illetve
tájhasználati beavatkozási módszerek kialakítása,
a gazdálkodási feltételek, és az ökológiai állapot javítása.
A Nyírség fejlődését, a lakosság életminőségének és a vízgazdálkodásnak a javítását, valamint a természeti állapotok megóvását, illetve a vízvisszatartást támogató projekt költsége megközelítőleg 2,8 Mrd forint, a fizikai zárásának tervezett határideje pedig 2023. november vége – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

Modern technológiákkal állítanak elő évi 30 ezer hízósertést Csányoszrón

2022. november 23. 17:58
Modern technológiákkal állítanak elő évi 30 ezer hízósertést Csányoszrón
A Digitális Agrárakadémia (DAA) bemutatói már sokat foglalkoztak a szántóföldi növénytermesztéssel, most azonban az állattartás kerül középpontba.
 
Az Agrár-Pig Kft. – Szabó Béla és családja irányításával – a Baranya megyei Csányoszrón a középvállalkozás méreteinek megfelelő szántóföldterület mellett mintegy 8000 hízósertést tart. Méghozzá sikerrel, ami a rendkívül modern technológiai megoldásoknak is köszönhető. 

AZ ELHIBÁZOTT BRÜSSZELI SZANKCIÓK FELELŐSEK AZ ELSZABADULT MŰTRÁGYAÁRAKÉRT

2022. november 22. 15:23
AZ ELHIBÁZOTT BRÜSSZELI SZANKCIÓK FELELŐSEK AZ ELSZABADULT MŰTRÁGYAÁRAKÉRT
A szankciós energiaáremelkedés miatt kialakult műtrágyahelyzet megoldására ma bemutatott brüsszeli javaslatok csak hosszabb távon jelentenének megoldást, márpedig a gazdáknak azonnali segítségére van szüksége. Ezért az uniós agrárminiszterek mai ülésén soron kívül, rendkívüli támogatási intézkedések kidolgozását és bevezetését kérte a Bizottságtól Nagy István agrárminiszter Brüsszelben.

ERDÉSZETI KUTATÁSOK TÖRTÉNETE, HELYZETE ÉS PERSPEKTÍVÁI A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPÉN

2022. november 22. 14:56
ERDÉSZETI KUTATÁSOK TÖRTÉNETE, HELYZETE ÉS PERSPEKTÍVÁI A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPÉN
Az MTA Erdészeti Tudományos Bizottságának eseményén az elmúlt időszak legfontosabb kutatási témáit és eredményeit mutatták be Az erdészeti tudományok története Magyarországon címmel megjelent kötet mellett, melyben a szerzők összegyűjtötték 1897-től, az önálló Erdészeti Kísérleti Állomás megalapításától kezdve a legfontosabb kutatási témákat és eredményeket.
 
Folyamatosan ügyelnünk kell meglévő erdeink egészségi állapotának és alkalmazkodóképességének javítására, és megfelelő kutatási eredményeken kell alapulnia az erdőterület növelését célzó programoknak – emelte ki Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár az eseményen tartott zárszavában. Hangsúlyozta továbbá, hogy a magyar kormány elkötelezett abban, hogy az erdőkre, mint a fenntartható gazdálkodás színterére tekintsen. A kutatási eredmények széles körű megismertetése jelentősen segíti annak az erdőgazdálkodási modellnek a megvalósítását, melynek során nem sérülnek sem az ökológiai, sem a társadalmi, sem a gazdasági fenntarthatósági szempontok.

KÖTELESSÉGÜNK ELISMERNI A MAGYAR GAZDÁK MUNKÁJÁT

2022. november 21. 10:09
KÖTELESSÉGÜNK ELISMERNI A MAGYAR GAZDÁK MUNKÁJÁT
 
A magyar gazdák szorgalmának és munkájának köszönhetően az agráriumot ért kihívások ellenére is biztosított a kenyér, ami a magyar családok asztalára kerül – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az idei évi termésért hálát adó Istentiszteleten, vasárnap, november 20.-án Mosonmagyaróváron.
 

TOVÁBB NŐTT A TERMŐFÖLDVÁSÁRLÁS ÁTFUTÁSI IDEJE

2022. november 21. 10:00
TOVÁBB NŐTT A TERMŐFÖLDVÁSÁRLÁS ÁTFUTÁSI IDEJE
Van miért izgulni, hiszen átlag hat hónap telik el a szerződéskötéstől a hatósági jóváhagyásig
 
Egy termőföld adásvételének lebonyolítása eddig sem tartott rövid ideig, hozzávetőlegesen 4-6 hónapot kellett várni, amíg a szerződés megkötésétől számítva a tulajdonjog bejegyzése végre megtörtént, a január 1-i jogszabályváltozások miatt azonban ez az idő akár 6-9 hónapra is nyúlhat. Az elhúzódó eljárásrend sokszor okozhat eladó és vevő között konfliktust, ezért fontos tisztában lenni a folyamattal.