Élelmiszeripar

Fenntartható megoldások szükségesek az élelmezésbiztonság érdekében

2024. május 15. 14:50
Fenntartható megoldások szükségesek az élelmezésbiztonság érdekében
Magyarország elkötelezett az agrár-digitalizáció mellett, mely elősegíti a stabilitást és a kiszámíthatóságot az élelmiszertermelésben. Az innováció és a digitalizáció segítségül hívásával csökkenthetjük a termelés kockázatát, miközben növeljük a hatékonyságot és a versenyképességet – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a FAO 34. Európai Regionális Konferenciáján.

STRATÉGIAI CÉL AZ ÉLELMISZERIPAR FEJLESZTÉSE

2024. május 14. 16:38
STRATÉGIAI CÉL AZ ÉLELMISZERIPAR FEJLESZTÉSE
Az agrártárca kiemelt figyelmet fordít élelmiszeripar támogatására, ennek érdekében 750 milliárd forintot különítettek el az ágazat fejlesztésére - jelentette ki köszöntőbeszédében dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára, az I. MBH Élelmiszergazdasági Fórumon, Tihanyban.

A magyar élelmiszerbiztonság nemzetközi szinten is kiemelkedő

2024. május 14. 16:14
A magyar élelmiszerbiztonság nemzetközi szinten is kiemelkedő
Az élelmiszerbiztonság kiemelt fontosságú, védi az emberek egészségét és jólétét, biztosítva, hogy az elfogyasztott élelmiszerek megfeleljenek a minőségi és higiéniai szabályoknak - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára a 43. Codex Analitikai és Mintavételi Szakbizottságnak (CCMAS) idei nemzetközi találkozóján ma Budapesten.

Így használja a fügelevelet, ezt az igazi kulináris kincset

2024. május 13. 10:05
Így használja a fügelevelet, ezt az igazi kulináris kincset
A füge gyümölcse is többféleképp felhasználható, mint gondolnánk, ám a növény levele egy kincs. Az egyszerű küllemű fügefalevél már betört a csúcsgasztronómiába. Kellemes vaníliás-kókuszos ízű ital készíthető belőle. A nem füge ízű fügelevél...

A termelői piac lelke a szervező

2024. május 13. 09:47
A termelői piac lelke a szervező
Napjainkban több mint 310 termelői piac működik hazánkban. A jó gyakorlatok átadására és a 21. századi működés kihívásainak megbeszélésére rendezett tanácskozást a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Drágább az élelmiszer, mint egy éve

2024. május 10. 16:51
Drágább az élelmiszer, mint egy éve
Miközben a tojás ára 20 százalékot csökkent, a cukoré 30 százalékot emelkedett.
 
Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
 

Közétkeztetés - mint a mezőgazdasági termékek piaca?

2024. május 10. 16:40
Közétkeztetés - mint a mezőgazdasági termékek piaca?
A mezőgazdasági őstermelők, kistermelők, családi gazdálkodók számára fontos szempont termékeik piacának helyzete. A közétkeztetés, „a helyi menza” elsőre jó felvevőpiacnak tűnhet; de valóban így van-e, és ha igen, milyen feltételek mentén?

Dübörög a bodzaszezon

2024. május 10. 15:20
Dübörög a bodzaszezon
Bódító illatával és fehér csillagfürt alakú virágjával Nógrádban is számos helyen szüretre csábít a bodzavirág. Felhasználásával rengeteg különleges finomság készíthető, de a növény nem csak ízletes, hanem egészséges is!

Harmadik alkalommal indul el a sajtbíra képzés

2024. május 09. 14:50
Harmadik alkalommal indul el a sajtbíra képzés
Az idén harmadik alkalommal indítja el a sajtbíra képzést a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával. Az elmúlt években egyre több regionális és országos sajtversenyre került sor hazánkban. A rendezvények kimagasló szakmai színvonalának megőrzése érdekében elengedhetetlen a sajtbírák képzése.

Munkacsoport létrehozásával segíti a mentes termékek piacának fejlődését a NAK

2024. május 09. 14:25
Munkacsoport létrehozásával segíti a mentes termékek piacának fejlődését a NAK
Bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt szakmai tevékenysége, megalakult a „Mentes“ termékek munkacsoportja, amelynek célja az előállítók szakmai támogatása és érdekeik képviselete a termékkörök szabályozási környezetének alakításában és fenntartásában, valamint a glutén-, laktóz-, tej- és cukormentes termékek minőségének biztosításában.