Élelmiszeripar

Uniós földrajzi árujelző oltalmat kapott a Keleméri bárányhús

2022. december 30. 12:04
Uniós földrajzi árujelző oltalmat kapott a Keleméri bárányhús
Az Európai Bizottság jóváhagyta a Keleméri bárányhús elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések uniós nyilvántartásába - közölte a brüsszeli testület kedden.
 
A közlemény szerint a földrajzi oltalom csak az Ile-de-France vagy Suffolk apaállatoktól származó, és választástól a vágásig Kelemér község közigazgatási határának területén belül tartott és nevelt bárányhúsra vonatkozhat. Az anyajuhok nem lehetnek racka, cikta, cigája fajtájú állatok. A bárányok vágáskori életkora legfeljebb 120 nap, élő testtömegük nem haladhatja meg a 40 kilogrammot - írták.
 

Pezseg a pezsgőpiac

2022. december 30. 11:59
Pezseg a pezsgőpiac
Magyarországon évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő, hazánk ezzel a világ 10-11. legnagyobb pezsgőgyártója – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.
 
Hazai piacra kerül a Magyarországon előállított pezsgő 75-80 százaléka, negyede-ötöde pedig exportra. Legfontosabb célországaink idén Románia, Kanada, Észtország, Svédország és Lettország. A hozzánk jövő import inkább csak a választékbővítést szolgálja, 10-20 ezer hektoliter között mozgott az utóbbi években.

Virsliből is válasszuk a hazait!

2022. december 30. 11:58
Virsliből is válasszuk a hazait!
Az év utolsó hónapjában 20-25%-kal több virslit vásárolnak, mint más hónapokban. Virsliből is érdemes a hazait venni, mert a hazai gyártók termékei nyomonkövethetők, folyamatosan ellenőrzöttek, és a hazai ízvilágra tervezettek. Érdemes a csomagoláson megnézni az ovális pecsétet, ami tartalmazza az utolsó gyártási folyamat helyét. HU = Magyarország. Válasszuk a hazait!

Januárig tarthat ki a magyar burgonya

2022. december 23. 18:36
Januárig tarthat ki a magyar burgonya
Már nyáron látszódott a probléma.
 
Drága a burgonya és még hiány is van belőle
Már hónapokkal ezelőtt olvashattunk arról, hogy az extrém aszály és a munkaerőhiány, valamint az emelkedő energiaárak miatt drága itthon a burgonya. Mindezt tetőzi, hogy egy ideje hiány van belőle, amin a novemberben életbe lépett és meghosszabbított árstop csak rövid távon tudott segíteni.
 
A kormány korábban azt nyilatkozta, hogy nem fordulhat elő az ársapkás termékek hiánya. Ettől függetlenül az áruházláncoknak az árstop, valamint a kiszámíthatatlan euró árfolyam miatt nem éri meg külföldi importot árulni. Egyes üzletek már korlátozzák, hogy az adott élelmiszerből mennyit lehet egyszerre vásárolni, így próbálják elkerülni a hiányt. A hazai burgonyából az aszály és a bizonytalan gazdasági helyzet miatt nem igen maradt már erre az évre.

Ezekért a tejtermékekért a dupláját fizetjük, mint tavaly

2022. december 22. 11:32
Ezekért a tejtermékekért a dupláját fizetjük, mint tavaly
Átíródik a szlogen? Az élet, erő, egészség helyett, helyesebb az élet, erő és luxus?
 
Az összefoglaló az Agrárközgazdasági Intézet jelentése alapján készült.
 
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve az Európai Unióban 46 százalékkal, az USA-ban 32 százalékkal, Új-Zélandon 5 százalékkal emelkedett 2022 októberében az egy évvel korábbihoz képest.
 

A sárgaborsó immunerősítő és még a feszültséget is oldja!

2022. december 21. 12:49
A sárgaborsó immunerősítő és még a feszültséget is oldja!
A téli időszakban igazi szuperhősként véd minket a sárgaborsó.
 
Szereted a sárgaborsót? Ha igen, minden okod megvan rá. Ha még nem kóstoltad, akkor minden okod meglesz rá, hogy ez ne maradjon így, hiszen nagyon finom és nagyon egészséges. A sárgaborsó a zöldborsó hántolt, szárított és felezett magjából készült növényi ételkészítmény. Ugye, milyen hivatalosan hangzik? Mennyivel egyszerűbb lenne úgy megfogalmazni, hogy valami igazán nagyon finom, ami átmelegít a hideg téli napokon és még a rosszkedvedet is csökkenti.

Az energiaválság ellenére is jók vagyunk az üvegházi zöldségek termesztésében

2022. december 21. 12:45
Az energiaválság ellenére is jók vagyunk az üvegházi zöldségek termesztésében
A csúcstechnológia és termálvíz a siker kulcsa?
 
Gubacsi Zoltán, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács hajtatott zöldségtermesztés üzletággal foglalkozó alelnöke adott interjút a novekedes.hu-nak, amelyben a paradicsom kivitel volumenének az emelkedéséről beszélt.
 
Elmondta, hogy amíg 2017-ben 3920 tonna paradicsomot exportáltunk, addig 2021-ben már 13676 tonnát. A több mint megháromszorozódott mennyiség javarészt a csúcstechnológiát is alkalmazó üvegházi termesztés terjedésének és korszerűbbé válásának köszönhető. Nagy előnyt jelenthet hazai a termelőknek a termálvizes fűtés is - mondta, majd hozzátette, hogy bár a itthon is nőttek a termelői árak, de korántsem olyan mértékben, mint ahogy azt fogyasztóként tapasztaljuk.

Érkeznek a pontyok!

2022. december 21. 12:26
Érkeznek a pontyok!
Európa egyik legnagyobb pontytermelő halászatának is gondokat okozott az aszály.
 
Több tíz tonna, feldolgozott, illetve élő halat szállítanak a boltokba ezekben a napokban a hortobágyi halgazdaság telelőtavaiból - mondta a cég vezérigazgatója az MTI-nek.
 

Külföldön is hatalmas a kereslet a magyar dióra

2022. december 20. 15:55
Külföldön is hatalmas a kereslet a magyar dióra
A magyar diófajták rendelkeznek a legkorábbi érési idővel az északi féltekén termesztett fajták közül.
 
Az adventi időszakban sokan vásárolnak diót – elég, ha csak a bejglihez szükséges mennyiségre gondolunk. A magyar dió a relatív korai termése miatt igazi réspiaci termék Európában, jóval a fő európai termesztő országok és az olcsó import kaliforniai dió megjelenése előtt kerül a piacra – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat program körképéből.
 

Ponty vagy afrikai harcsa? Mi kerül az ünnepi asztalra?

2022. december 19. 12:59
Ponty vagy afrikai harcsa? Mi kerül az ünnepi asztalra?
Nagy István: lesz elég hal az ünnepekre.
 
Az utóbbi években lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás; a nehézségek ellenére van elég hal, és mindenki megtalálja a karácsonyi asztalra valót az üzletekben – mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn a halfogyasztást népszerűsítő sajtótájékoztatón, Budapesten, a Központi Vásárcsarnokban.