Kapcsolódó tartalmak: munkaidőkeret

Hír: Így kezeljük a pihenőidőt - munkaidőkeret, 2. rész

2020. július 10. 07:32
 
Hogyan számoljuk ki a pihenőidőt? Mikor kezdődhet és mikor végződhet? Egy közelmúltbeli alkotmánybírósági határozat felkavarta az állóvizet. A munkaidőkeretről szóló cikksorozat második részében Gál István ezzel foglalkozik.

Hír: Zavarosak a munkaidő-keret hatályos szabályai

2020. július 27. 08:16
 
A munkaidő-beosztás joga a munkáltató alapvető jogosultsága. A munkaidő beosztható általános munkarendben, ekkor a munkavállaló hétfőtől péntekig dolgozik. Ettől eltérő munkaidő-beosztásra egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén van lehetőség, melynek fő esete a munkaidő-keret. Az egyenlőtlen munkaidő-beosztás a rugalmas foglalkoztatás alapvető eszköze, mely a munkáltatóknak jelentős segítséget nyújthat, hiszen a munkaidőt a hét egyes napjain – a munkamennyiséghez igazodóan - egyenlőtlenül is beoszthatja. A veszélyhelyzet alatt a munkaidő-keret szabályai változtak, ezek a változások azonban nem jelennek meg a munka törvénykönyvében, illetve kérdéses az is, hogy az Európai Uniós joggal vagy a Nemzetközi Munkaügyii Szervezet egyezményeivel (munkavállalói szervezkedés szabadsága) mennyiben vannak összhangban. Ezeket a kérdéseket az alábbiakban mutatjuk be:

Hír: Módosítható-e a munkaidőkeret?

2021. június 07. 11:03
 
Megteheti-e a munkáltató, hogy a munkaidőkeret közepén módosítja a keret időtartamát? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Hír: A jogtalanul követelt összeget vissza kell fizetni

2021. október 15. 08:50
 
2021. október 14-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) jogi értelmezési tájékoztatót tett közzé a munkaidőkeret jogszerű alkalmazása, a munkabér elszámolások törvényessége érdekében.

Hír: Munkaidőkeret: célvizsgálatot indít a kormány a visszaélések megakadályozására

2021. október 19. 10:39
 
Rendkívüli célvizsgálatot indít október 18-ától az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a munkaidőkerettel kapcsolatos visszaélések feltárására – közölte múlt héten a tárca.

Hír: Tényleg visszafizettethető munkaidőkeretben a bér?

2021. november 03. 13:50
 
A járványügyi helyzetben a vállalkozások a rugalmas foglalkoztatás eszközeire rákényszerültek. Ezek közül a legfontosabb a munkaidő-keret alkalmazása. Ezzel összefüggésben megjelentek olyan írások, miszerint egyes munkáltatók a munkaidőkeretben foglalkoztatott munkavállalókkal a bérük egy részét "visszafizettetik", amennyiben a járvány következtében kevesebbet tudtak dolgozni, mint amennyit "rendes" munkakörülmények között lehetett volna. Az alábbiakban ennek a gyakorlatnak a jogszerűségét vizsgáljuk:

Hír: Munkaidő-nyilvántartás vezetése: így praktikus és szabályos

2021. november 10. 08:58
 
 Olvasói kérdés

Hír: Trükközés a munkaidőkerettel: az ITM szerint nincs jele tömeges jogsértéseknek

2021. november 26. 09:04
 
Több mint 750 ellenőrzött vállalkozásból mindössze egynél talált az október közepén indult rendkívüli munkaügyi célvizsgálat tárgykörébe tartozó szabálytalanságot a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság – közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Hír: A nap kérdése: táppénz ideje beleszámít-e a munkaidőkeretbe?

2022. április 07. 13:05
 
Figyelembe kell-e venni a havi órakeretnél a betegállomány idejét, ha igen, akkor ez esetben csak a hétköznapok vagy a hétvége is beleszámít a keretbe? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.
«123»