Hány állást szüntet meg a digitalizáció?

2021. november 03. 10:07
Németországban körülbelül minden nyolcadik munkavállaló félti saját munkáját
Hány állást szüntet meg a digitalizáció?

Az autóiparban minden ötödik ember fél attól, hogy elveszíti állását a digitalizáció miatt – írja az automobilwoche.de.

Egy új felmérés szerint Németországban körülbelül minden nyolcadik munkavállaló félti saját munkáját a munka világában zajló digitalizáció miatt.  A megkérdezettek 12 százaléka fejezte ki aggodalmát az EY tanácsadó cég állástanulmányában amiatt, hogy munkahelye a jövőben veszélybe kerülhet az új technológiai fejlesztések következtében. 

 Ezzel szemben a megkérdezettek 88 százaléka semmilyen aggályt nem fogalmazott meg ezzel kapcsolatban.  A tanulmányt hétfőn a stuttgarti Német Sajtóügynökség ismertette.

Ha a technológiailag indokolt munkahelyi félelmek kérdését az egyes gazdasági szektorokra bontjuk, akkor különösen kiemelkedik a bank-, ingatlan- és biztosítási ágazat. Ezen a területen minden ötödik alkalmazott (20 százalék) aggódik saját munkája miatt a technológiai fejlődés miatt. Az autóiparban 19 százalék, a gépiparban 17 százalék. 

Ehhez képest például az egészségügyi szektorban dolgozóknak kevés aggálya van (8 százalék).

Az EY rendszeresen végez ilyen típusú felméréseket.  Észrevehető: két évvel ezelőtt, vagyis a koronajárvány előtt még valamivel magasabb, 13 százalékos volt a digitalizáció miatt saját munkahelyükért aggódók aránya. Négy évvel ezelőtt pedig csak 7 százalék aggódott.

Forrás: autoszektor.hu / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

A százmilliós adatvédelmi bírság tanulságai

2020. július 27. 08:19
A személyes adatok védelmét szabályozó Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 83. cikke akár milliárdos bírságok kiszabását is lehetővé teszi. Ez idáig azonban jelentős mértékű adatvédelmi bírság kiszabására Európában alacsony, bár egyre növekvő számban került sor. Magyarországon az első százmilliós nagyságrendű büntetést a felügyeleti hatóság 2020. május 18. napján szabta ki, s ezzel új fejezet nyílt az adatvédelem történetében. Az alábbiakban az ügy tanulságait mutatjuk be:

A jogtalanul követelt összeget vissza kell fizetni

2021. október 15. 08:50
2021. október 14-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) jogi értelmezési tájékoztatót tett közzé a munkaidőkeret jogszerű alkalmazása, a munkabér elszámolások törvényessége érdekében.