Egyéb

Hungarikum lett a csíksomlyói búcsú és a tiszavirágzás

2020. május 22. 08:57
Hungarikum lett a csíksomlyói búcsú és a tiszavirágzás
Bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár.

Létezhet-e együttműködés a munkáltató és a szakszervezet között?

2020. május 22. 08:51
Létezhet-e együttműködés a munkáltató és a szakszervezet között?
Ha ehhez hozzávesszük, hogy az együttműködésnek járvány idejében és időszakos termelésleállás feltételei között kell megvalósulnia, a válasz aligha lehet pozitív. A Denso Gyártó Magyarország Kft. azonban rácáfol az előítéletekre. Hármas interjú Szincsák Attilával, a DENSO Gyártó Magyarország Kft. igazgatójával, dr. Bognár Ferenccel, a helyi szakszervezet, a LIMÉSZ elnökével, és dr. Mészáros Melindával, a LIGA Szakszervezetek elnökével.

Az alapjövedelem nem lehet a baloldal csodafegyvere

2020. május 21. 07:44
Az alapjövedelem nem lehet a baloldal csodafegyvere
A koronavírus-válság okozta elbocsátási hullám nyomán a feltétel nélküli alapjövedelem (FNA), amelyet a minden felnőtt lakosnak járó, a létminimum összegét elérő pénzjuttatásként szokás definiálni, világszerte a figyelem középpontjába került. Eközben a hazai közéletben is újfent fellángolt az intézkedésről szóló vita, elsősorban fiskális és morális szempontok körül: a koncepció kritikusai szerint az FNA bevezetése túl nagy terhet róna az államháztartásra, csökkentené a munkavállalási kedvet és méltánytalan, hogy nem csak a rászorulóknak járna.

Amikor az unalom ismeretlen volt: így bandáztak régi időkben a gyerekek

2020. május 19. 08:06
Osztoztak a bicikliken, a görkorikon és az 50 filléres tejporon is, ami egykoron nagy csemege volt.

Folytatódik az ismeretterjesztő kampány

2020. május 19. 07:56
Folytatódik az ismeretterjesztő kampány
A LIGA Szakszervezetek folytatja az ismeretterjesztő kampányát, 2020. május 18-án a kampány negyedik filmje is megjelent.  
 

Veszélyes lehet az otthoni munka, ráfázhatnak a munkavállalók

2020. május 11. 07:58
A koronavírus-járvány kapcsán csupa jót hallani arról, hogy hála a digitális kornak az emberek ugyanúgy tudnak otthon dolgozni, mint ha a munkahelyükön lennének, ám hosszabb távon a teljes home office nagyon hátrányos lehet a munkavállalóknak - véli Suzanne Moore, a Guardian publicistája.

Elárulta Laposa Bence: ez várhat a Balatonra a járvány után

2020. május 08. 08:09
A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások számos területen okoztak nehézségeket, amely Magyarország teljes gazdaságát megrendítette. Jelentős kiesés várható a turizmus területén is és a közelgő nyár újabb kérdőjeleket vetít előre, hiszen a fokozatos enyhítések ellenére még mindig bizonytalan a legjelentősebb turisztikai szezon jövőképe. A népszerű belföldi utazási célpontnak számító Balaton a borászat, a gasztronómia, a vendéglátás, különböző programok és a vízparti kikapcsolódás hazai paradicsoma. De mi lesz a koronavírus-járvány tükrében a fontos turisztikai régióval? Hogyan reagáltak a balatoniak az eddigi változásokra? Mire számíthat a Balaton 2020-ban? Erről kérdezte a HelloVidék Laposa Bencét, a Laposa Borbirtok ügyvezetőjét, a Balatoni Kör elnökét és a badacsonyi Hableány tulajdonosát.

Róluk senki nem beszél, pedig ezt az ágazatot is padlóra küldte a koronavírus

2020. május 08. 08:05
A koronavírus-válság hatásait egyre tisztábban látjuk a kiskereskedelemben, az iparban és a turizmusban, a nemzetgazdaságban viszont több olyan ágazat is van, amely kisebb publicitást kap. Cikksorozatunk most egy ilyen ágazatra fordul rá: az adminisztratív és támogató szolgáltatások iparágára. A gyűjtőág magában foglalja a lízing- és autókölcsönző piacot, az utazásközvetítőket, a konferenciaszervezőket. Ezeknél a tevékenységeknél a gazdasági aktivitás szinte teljesen leállt, míg a szintén ide tartozó fejvadászoknál enyhébb, az épületüzemeltetésnél pedig vélhetően minimális a visszaesés. Összességében az ágazat visszaesése nagy lesz, de alacsony súlya miatt nem ránt nagyot a hazai GDP-n.

Miért nem tudott Európa időben cselekedni?

2020. május 08. 08:01
Kína gyorsabb és hatékonyabb járvány-politikáját gyakran magyarázzák autoriter jellegével, amiből logikusan következik egy másik, implicit feltételezés is – eszerint Európa demokratikus jellegénél fogva volt képtelen hamarabb megfékezni a koronavírus elterjedését. Ez túl megbocsátó, engedékeny magyarázat, és olyan légből kapott állítás, mely nem feltétlenül igaz.

Koronavírus: világszenzáció lehet az új, életmentő magyar terápia

2020. május 07. 08:40
Koronavírus: világszenzáció lehet az új, életmentő magyar terápia
Az Egyesült Államokban élő Baranyi Lajos szerint kombinált terápiájának hatékonyságát a klinikai vizsgálatok is igazolják majd.