Élelmiszeripar

Budapesten is elstartolt a Régiók Kincsei program

2023. szeptember 06. 14:32
Budapesten is elstartolt a Régiók Kincsei program
Mostantól már nemcsak az ország hat régiójában, de Budapesten is elérhetővé váltak a hazai kisvállalkozások, termelők, kézműves cégek, kis borászatok és sörfőzdék kiváló minőségű magyar termékei, amelyek a Régiók Kincsei program keretében kerülnek a SPAR Magyarország üzleteinek polcaira.

Áder János: a megtermelt élelmiszer egyharmadát nem fogyasztjuk el

2023. szeptember 06. 14:13
Áder János: a megtermelt élelmiszer egyharmadát nem fogyasztjuk el
A pazarlásmentes missziót folytató Dalmadi Júlia élelmiszer-futurista vállalkozó mutatkozott be Áder János volt köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely a legnépszerűbb videómegosztó portálon is megtekinthető.
 

Biodiverzitás egy tanyán

2023. szeptember 04. 16:01
Biodiverzitás egy tanyán
A sokféleség szépségét nyitott szemmel járva tudjuk megpillantani. Ezért meglátogattam egy tanyát Jászboldogházán, ahol Hegyesi József és felesége, Sipos Erika él a kislányukkal, Lucával.
Nemcsak egy egyszerű tanyát kell elképzelni, hanem egy olyan paradicsomot, amit a biodiverzitásra alapozva őshonos növény- és állatfajokkal népesítettek be.

Magyar felfedezés: csontpótló szer készül a tojáshéjból

2023. szeptember 01. 12:09
Magyar felfedezés: csontpótló szer készül a tojáshéjból
Az eljárást Koreában már szabadalmaztatták.
 
„Az egész falu azzal szórakozott, hogy tojáshéjat gyűjtött nekünk” – mondta Balázsi Katalin kutatónő a Deutsche Welle videójában, aki azzal került a kutatók élvonalába, hogy tojáshéjból csinál csontpótlót, illetve alkalmazza azt – írja a Telex.

Irreálisan olcsó sertéshús jelent meg a Lidl üzleteiben, aggódnak a magyar beszállítók

2023. augusztus 31. 14:31
Irreálisan olcsó sertéshús jelent meg a Lidl üzleteiben, aggódnak a magyar beszállítók
A magyar beszállítók attól tartanak, a piacvezető bolt így akarja rákényszeríteni őket, hogy levigyék az áraikat. Csakhogy ez a teljes hazai sertéságazatot megrázhatja.
Nagy tételben jelentek meg a Lidl polcain németországi daráltsertéshús-termékek – hívták fel piaci források a Világgazdaság figyelmét. Ennek nyomán több Lidl-boltot is felkeresett a lap, és azt tapasztalta, hogy a német diszkont magyarországi üzleteiben valóban többségében a német eredetű sertéshús dominál.

A nyár ízei palackba zárva

2023. augusztus 30. 12:06
A nyár ízei palackba zárva
A befőzés csodás dolog: megmenti a nyár ízeit, zamatait, tulajdonképpen palackba zárja őket. Lukacsics Mónika fogalmazott ekként, aki Pinky márkanév alatt forgalmazza a Veszprém vármegyei Hajmáskéren készített termékeit. A sokfajta gyümölcsre kiterjedő repertoárban lekvárok, szörpök, befőttek mellett fűszerolajok, és savanyúságok, sőt, még zakuszka is található.

Környezetbarát, állatbarát, kistermelői és precíziós?

2023. augusztus 30. 11:55
Környezetbarát, állatbarát, kistermelői és precíziós?
Igen. Észszerű, gazdaságos, sőt kényelmesebb is lesz precíziós megoldásokkal a gazdálkodás. Bár sokan idegenkednek az újdonságoktól, valamikor minden újdonság volt és ellenérzést keltett, mára azonban a mindennapjaink nélkülözhetetlen részévé váltak.

A szív doktora, az avokádó

2023. augusztus 29. 12:39
A szív doktora, az avokádó
Az avokádó krémes, világoszöld húsában rengeteg olyan tápanyag található, amelyek különösen fontosak a szív egészsége szempontjából. Egy kutatás szerint az avokádó fogyasztása nagy eséllyel csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
Az avokádó egy olyan univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, és vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az íz és az egészség páratlan kombinációja.

Újabb meglepetés, csökken a dió ára

2023. augusztus 28. 12:44
Újabb meglepetés, csökken a dió ára
Évről évre új problémák jelennek meg a diótermesztésben is, most például az ukrán és a kínai import miatt lehet aggódni.
 
Az ukrán és a kínai dió a hazai piacon is zavart okoz, így most nem az a gond, hogy kevés és drága a dió, hanem, hogy a magyar termelőknek az önköltség alatti vételárral kellene megelégedniük. A nagybanit elárasztották a jóval olcsóbb és gyengébb minőségű külföldi dióval, mely alaposan letörte az árakat – írta meg a Teol. Egy Tolna vármegyei gazdálkodó szerint az ukrán és kínai dió kilóját áfásan 2600-2800 forintért kínálják, ez az ár nem fedezi a hazai termelők költségeit.

Gyorsan fejlődik az áruforgalom Oroszország és a BRICS országok között

2023. augusztus 28. 11:53
Gyorsan fejlődik az áruforgalom Oroszország és a BRICS országok között
Az éhínség fékezésében való hatékony közreműködés is a céljaik között szerepel.
 
Az agroxxi.ru hírportál tájékoztatást közölt a nemrég alakult BRICS országcsoport (Brazília, Kína, India és Dél-Afrika) agrárminisztereinek Dél-Afrikai Köztársaságban megrendezett 14. tanácskozásáról, amelynek központi kérdését többek között a tagországoknak a globális élelmiszer-biztonság megteremtésében való szerepe képezte.