Élelmiszeripar

Elindult a tavaszi szezonális élelmiszerellenőrzés

2024. március 07. 17:08
Elindult a tavaszi szezonális élelmiszerellenőrzés
A közelgő húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelt el. Az országos ellenőrzés hagyományosan a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó élelmiszerek köré fonódik. Az egy hónapig tartó ellenőrzési időszakban a hatóság szakember.

Jelentősen nőtt hazánk agrár-külkereskedelme tavaly

2024. március 07. 17:03
Jelentősen nőtt hazánk agrár-külkereskedelme tavaly
Tavaly az agrárexport értéke elérte a 13,4 milliárd eurót, ezzel 3,5 milliárd euróval többet értékesített hazánk a külpiacokon, mint amennyit importált. Az agrárium adta a teljes nemzetgazdaság külkereskedelmi többlet 38 százalékát. A hazai agrárszektor túlmutat az alapanyaggyártáson, az export 74 százaléka feldolgozott termékekből állt az elmúlt évben.

Az élelmiszeripar az egyik leginnovatívabb és legrugalmasabb ágazat

2024. március 07. 16:59
Az élelmiszeripar az egyik leginnovatívabb és legrugalmasabb ágazat
Minden élelmiszeripari terméknek megvan a helye és szerepe a termékkínálatban. Az élelmiszergyártók felelőssége a megfelelő tájékoztatás, a kereskedelemé a kihelyezés szabályainak betartása – mindemellett a fogyasztónak tisztában kell lennie, hogy pontosan mit tartalmaz a termék, amit a hatóság a szigorú előírásoknak köszönhetően rendszeresen ellenőriz is- jelentette ki előadásában dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a VI. SIRHA Budapest Expo Agrárminisztériumi standjánál.

A kézműves fagylaltra koncentrál a SIRHA Budapest, több verseny és konferencia a programban

2024. március 06. 14:57
A kézműves fagylaltra koncentrál a SIRHA Budapest, több verseny és konferencia a programban
Március 5-7. között rendezik Budapesten, a Hungexpón Kelet-Közép Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítását. A SIRHA Budapest központi témája ezúttal a fagylalt lesz, de a kiállítás felvonultatja a gasztronómia minden ágát.

A magyar élelmiszeripar stratégiai ágazat

2024. március 06. 13:18
A magyar élelmiszeripar stratégiai ágazat
A VI. SIRHA Budapest Expo remek lehetőséget teremt arra, hogy a magyar élelmiszeripar szereplői bemutassák a fejlesztéseiket, és a legmodernebb technológiák alkalmazását - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium államtitkára a nemzetközi kiállításon, kedden, az Agrárminisztérium standjának megnyitóján.

Egyre kevesebb kenyeret fogyasztunk. Mi lehet ennek az oka?

2024. március 05. 16:10
Egyre kevesebb kenyeret fogyasztunk. Mi lehet ennek az oka?
A fogyasztói szokások átalakultak, a vásárlók már nem napi szinten vesznek kenyeret.
 
A kisebb pékségek főleg a minőségi termékekkel, valamint a speciális fogyasztói igények kielégítésével tudják megnyerni maguknak a vásárlókat - írta meg a Behir.

Filteres teát iszol? Jobb, ha nem teszed.

2024. március 05. 16:02
Filteres teát iszol? Jobb, ha nem teszed.
A tea és a PFAS-szintek között egyértelmű kapcsolat van.
 
Ma már az egyébként egészségesnek gondolt élelmiszerek is szennyezettek. A filteres tea sem képez kivételt - írta meg a Zöldpálya.

Megnyílt a Sirha Budapest Nemzetközi élelmiszeripari szakkiállítás

2024. március 05. 15:43
Megnyílt a Sirha Budapest Nemzetközi élelmiszeripari szakkiállítás
Megnyílt a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás kedden a Hungexpón. Nagy István agrárminiszter a megnyitón elmondta, hogy a kormány stratégiai ágazatként tekint a magyar mezőgazdaságra és élelmiszeriparra, történelmi mértékű forrásokat fordítanak az ágazat megerősítésére, fejlesztésére.

Jön a szintetikus cukor?

2024. március 04. 17:45
Jön a szintetikus cukor?
Az Oszakai Egyetem kutatóinak a világon elsőként sikerült – különböző baktériumok segítségével – szintetikus úton cukrot előállítaniuk – olvashatjuk a sciencedaily.com hírportálon.

Ha eddig nem figyelted az élelmiszer csomagolásán, hogy tartalmaz-e E551-et, akkor jobb, ha ezután megteszed

2024. március 04. 17:43
Ha eddig nem figyelted az élelmiszer csomagolásán, hogy tartalmaz-e E551-et, akkor jobb, ha ezután megteszed
A szilícium-dioxid elősegítheti a cöliákia kialakulását azoknál az embereknél, akiknek genetikai hajlamuk van a betegségre.
 
Egy francia-kanadai kutatócsoport felfedezése alapján gluténérzékenységre hajlamosíthat egy számos élelmiszerben előforduló adalékanyag rendszeres fogyasztása – írja a hazipatika.com.