Élelmiszer
Itt az igazság a konzerv ételekről: tényleg egészségtelen az ilyen zöldség-gyümölcs?
2020. április 24. 08:11
Máig sokan vannak arról meggyőződve, hogy az így tartósított, vagy fagyasztott zöldségek, gyümölcsök egyáltalán nem egészségesek, erre azonban a tudomány is rácáfolt már. Elmondjuk, mit érdemes ilyen formában megvenni!
Biztosított az ország élelmiszer-ellátása
2020. április 22. 07:55
Biztosított az ország élelmiszer-ellátása, az Agrárminisztérium folyamatos kapcsolatban van az élelmiszerellátó-lánc szereplőivel - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
Uniós oltalmat kapott a Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajt
2020. április 21. 08:13
Az Európai Bizottság a Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajtot – elsőként a magyar sajtok közül – a mai nappal bejegyezte, mint oltalom alatt álló földrajzi jelzést. Az uniós oltalom iránti kérelmet a Tradicionális Magyar Sajtok Egyesülete nyújtotta be 2016 áprilisában az Agrárminisztériumhoz.
A járvány után minden megváltozhat az élelmiszeriparban is
2020. április 20. 08:12
A koronavírus-járvány okozta válság ellenére is van még elég élelmiszer, ám hosszabb távon a sérülékeny országokban komoly éhínség alakulhat ki, ha a fejlett országok nem figyelnek a nehéz helyzetben lévő térségekben élőkre – mondta a Zhvg-nek Diane Holdorf, az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) nevű szervezet élelmezésügyekben illetékes igazgatója. A világtanács magyarországi tagvállalatainak tartott előadása után nyilatkozó igazgató szerint a pandémia elmúltával alaposan megváltozik a világ.
Mikrobiológus: ennyire kell tartanod a koronavírustól az élelmiszerboltokban
2020. április 16. 07:18
A koronavírussal való megfertőződés valószínűsége a sűrűn látogatott boltokban a legnagyobb: ezeket a tanácsokat érdemes betartani, ha bemegyünk egy szupermarketbe vásárolni!
A koronavírus ellen is számít az egészséges életmód, helyes táplálkozás
2020. április 14. 07:32
Az Európai Élelmiszer információs Tanács (European Food Information Council, EUFIC) az otthonmaradók egészségének megőrzése és így a koronavírus fertőzés elleni védekezés céljából hét pontot fogalmazott meg. A Tanács hangsúlyozza, hogy a járvány helyzetben is érvényesek az általános ajánlások, mint a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő hidratáltság, a kellő fizikai aktivitás és alvás, illetve a stressz kezelése.
A Magyar Élelmiszerkönyvbe bekerült a füstöltfűszerpaprika-örlemény
2020. április 14. 07:27
Kiegészítik a 152/2009 (XI.12) évi FVM rendeletet, a füstöltfűszerpaprika-őrleményről szóló 41-es melléklettel. Ez a március 25-én kihirdetett 8/2020-as agrárminiszteri rendelet teszi meg, mely március 28-ától lépett életbe.
Bőven van választék a húsvéti sonkából
2020. április 07. 08:17
Nem kell aggódniuk a vásárlóknak, a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet ellenére az idén is roskadoznak a húspultok a különböző húsvéti sonkáktól. Míg az egyes füstölt áruk között nemcsak árban, hanem az ízélményben is jelentős különbség lehet, élelmiszer-biztonsági szempontból minden termék megfelel az elvárásoknak.
Visszatérítés jár az az iskolagyümölcs-és iskolatej programban károsult beszállítóknak
2020. április 07. 08:16
A 2019/2020-as tanévben EU szinten közel 20 millió iskolás ellátását biztosítja az iskolagyümölcs-és iskolatej program. A kialakult vészhelyzetben azonban az iskolákat szinte minden tagállam bezárta, így a termék-beszállításokra sem mutatkozik jelenleg igény. A tagállamok kérdésére most az Európai Bizottság tisztázta, hogy a koronavírus által okozott jelenlegi válság „vis maior”-nak tekinthető, lehetővé téve az ezt elfogadó tagállamok számára, hogy beszállítóiknak megtérítsék a romlandó áruk – gyümölcs, zöldség és tejtermékek – forgalmazását, a részt vevő iskolák számára.
Összefogott a hazai zöldség-gyümölcs ágazat: termékfelajánlásokkal segíti a koronavírus elleni küzdelmet
2020. április 07. 08:09
A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felhívására a magyar zöldség-gyümölcs termelők részt vesznek a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak friss és feldolgozott zöldséggel és gyümölccsel történő ellátásában.