Élelmiszer

A kakaós csiga volt a járvány nagy vesztese

2020. június 11. 13:55
Nem vettünk iskolába vagy munkába menet reggelit, elmaradtak az impulzus-vásárlások, és riasztó volt minden a boltokban, ami nem volt becsomagolva. Nem mentek a salátabárok, a grillcsirkés részlegek, nem fogyott a rágógumi, de a félliteres üdítőitalok sem. Milyen rövid távú hatásai voltak az élelmiszeriparban a járványnak, és mi várható hosszabb távon? A Magyar Termék Nonprofit Kft. online konferenciáján jártunk, ahol agrárfinanszírozók, kereskedők, hazai gyártók és jogászok mesélték el a járvány során szerzett üzleti, elsősorban élelmiszeripari tapasztalataikat.

Öt cukrászati remek került az év cukormentes tortája verseny döntőjébe

2020. június 11. 07:43
Tizenhét torta közül választott a zsűri.

Tovább zuhantak a globális élelmiszerárak a koronavírus-járvány miatt

2020. június 05. 07:45
Már a negyedik hónapja csökkent az alapvető élelmiszercikkek nemzetközi piaci ára a jelentős készletek és a gyenge kereslet mellett, utóbbi főként a koronavírus járvány miatti gazdasági visszaesés következménye, adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A zöldség-gyümölcs ágazat is részesül a nyolcvanmilliárdos pályázati támogatásban

2020. június 05. 07:42
Az Agrártárca állattenyésztő és kertészeti gazdaságok számára meghirdetett, 80 milliárd forint értékű pályázata többek között a zöldség-gyümölcs ellátás biztonságához is hozzájárul – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Aranyáron mérik a szezon slágerét a piacokon: több ezerre is felkúszhat a kilóár

2020. június 04. 08:10
Aranyáron mérik a szezon slágerét a piacokon: több ezerre is felkúszhat a kilóár
Nincs élőmunkaerő-igényesebb területe a zöldség- és gyümölcságazatnak a bogyós termésű növényeknél, azon belül is az epernél. A hazai termőterület nagysága legjobb esetben stagnál, vagy inkább csökken, ami betudható a termelők kiöregedésének, az olcsó importnak vagy éppen a befolyásolhatatlan, szeszélyes időjárásnak. Hogy a koronavírussal indított 2020-as év mennyire volt jobb vagy rosszabb az előző szezonoknál, arról két vidéki termelő mondta el tapasztalatát.

Nagyszabású kampánnyal népszerűsítik a tejfogyasztást Magyarországon

2020. május 29. 06:39
Nagyszabású kampánnyal népszerűsítik a tejfogyasztást Magyarországon
Az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tej- és tejtermékfogyasztást ösztönző kampányt indít. A június 18-ig tartó promóció fő célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségi, tehéntejből készített termékek megismertetése, kiemelve azok pozitív élettani hatásait.

Elkezdődtek a szedd magad akciók, szájmaszk viselését kérik az eperföldeken

2020. május 27. 08:16
Elkezdődtek a szedd magad akciók, szájmaszk viselését kérik az eperföldeken
Idén minden gazdaságba érdemes odatelefonálni és tájékozódni az aktuális szabályok, előírások miatt.

Így véreztetik ki a multik a magyar tejtermelőket: ez lehet a gazdák csodafegyvere

2020. május 25. 07:39
Így véreztetik ki a multik a magyar tejtermelőket: ez lehet a gazdák csodafegyvere
Kecskeméten mindenki ismeri T. Szabó István családi gazdálkodó tejadagoló automatáját, mely közvetlen módon ellátja a város lakosságát termelői tejjel. A HelloVidék kíváncsi volt, hogy több mint 10 év után honnan jött az ötlet az automatás értékesítésre és vajon milyen ágazati nehézségekkel kell szembenéznie munkája során.

Végleg kiszorulhat a boltokból a magyar hagyma: mi lesz így nemzeti ételeinkkel?

2020. május 21. 07:45
Végleg kiszorulhat a boltokból a magyar hagyma: mi lesz így nemzeti ételeinkkel?
Finom magyaros ételeink egyik fontos alapanyaga a vöröshagyma, amiből éves szinten fejenként átlagosan 10-12 kilót fogyasztunk. Jóllehet, a zöldség keresettsége az évek során nem csökkent, a hazai termőterületek nagysága és az éves terméshozam hanyatlóban van, így már a régi makói hagyma hírneve sem a régi. A HelloVidék egy Békés megyei hagymatermesztőt kérdezett, mi állhat a jelenség hátterében.

Duplájára emelkedett az élelmiszeripar számára is fontos támogatás keretösszege

2020. május 20. 08:07
Duplájára emelkedett az élelmiszeripar számára is fontos támogatás keretösszege
A kormány 100 milliárd forintra emelte a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatás keretét. A támogatás a koronavírus-járvány kitörése által nehéz helyzetbe került - a feldolgozóipari szektorban működő - közép- és nagyvállalatok számára érhető el. A pályázatot a Nemzeti Befektetési Ügynökséghez lehet benyújtani 2020. december 31-ig. A kérelmeket rendkívül hamar elbírálják, így a sikeresen pályázott vállalatok folyamatosan frissülő listája, illetve a pályázathoz szükséges mellékletek is megtalálhatóak az ügynökség oldalán.