Élelmiszeripar

Kóstoltad már aszalva a fügét? Pedig nagyon finom!

2024. augusztus 05. 18:18
Kóstoltad már aszalva a fügét? Pedig nagyon finom!
A füge már egyáltalán nem ritkaság a magyar kertekben, amelyhez az időjárásunk változása is nagyban hozzájárul. Az pedig egyáltalán nem furcsa, hogy sokan helyet adnak ennek az igazán finom gyümölcsnek a kertjükben és a tányérukon is, hiszen egy füge körülbelül 2 g rostot tartalmaz, segít az emésztőrendszert egészségesen tartani és alacsonyan tartja a koleszterinszintet is. Ha pedig sok a füge, akkor nem árt, ha tudjuk, hogyan tudunk raktározni belőle az ínségesebb időszakokra. Ekkor kerülhet képbe az aszalás.

Ezt te sem gondoltad volna: levegőből és vízből készített vajat egy startup

2024. augusztus 03. 18:07
Ezt te sem gondoltad volna: levegőből és vízből készített vajat egy startup
A cégnek jövőbeni terve, hogy tejet, fagylaltot és sajtot is készítsen ezzel a technológiával.
 
A Savor Foods Limited kaliforniai startup cég egy új módszert fejlesztett ki, aminek köszönhetően vajszerű zsírt állítanak elő, mindezt szén-dioxid és hidrogén felhasználásával.

Így védi a körte az egészségedet

2024. augusztus 03. 17:28
Így védi a körte az egészségedet
Segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
 
A körte kiváló forrása az élelmi rostoknak, antioxidánsoknak, ásványi anyagoknak és hasznos növényi vegyületeknek, jótékonyan hat a bélrendszer és a szív egészségére, sőt még a cukorbetegség ellen is védelmet nyújthat.

Gyomnak gondoljuk, pedig kiváló egészségügyi hatásokkal rendelkezik

2024. augusztus 03. 17:23
Gyomnak gondoljuk, pedig kiváló egészségügyi hatásokkal rendelkezik
Leves, saláta és főzelék is készülhet belőle.
 
Szinte egész nyáron nyílik az a növény, amit a világ számos országában termesztenek, mi viszont szimpla gyomnövénynek tartjuk.

A klímaváltozás miatt sok helyen már elkezdődött a szüret

2024. augusztus 02. 14:09
A klímaváltozás miatt sok helyen már elkezdődött a szüret
A klímaváltozásnak köszönhetően három héttel korábban kezdődött idén a szüret. A Kunsági borvidéken közel 19,5 ezer hektárról takarítják be a következő hetekben a szőlőt. Soltvadkerten és Kiskőrösön az Irsai Olivér és a Néró szőlőket szedik.

24 gyümölcsszörp pályázhat a KMÉ arany fokozatára

2024. augusztus 01. 16:22
24 gyümölcsszörp pályázhat a KMÉ arany fokozatára
Újabb népszerű termékcsoport vett részt a Nébih Termékmustrán: ezúttal a gyümölcsszörpök kerültek górcső alá. A vizsgálatfolyamat eredményeként 24 termék gyártója, forgalmazója nyerte el a KMÉ-védjegy arany fokozatára való pályázás lehetőségét.

Itt hihetetlenül gyors a robotok terjedése – feleslegessé válik a munkaerő?

2024. augusztus 01. 16:11
Itt hihetetlenül gyors a robotok terjedése – feleslegessé válik a munkaerő?
A robotizációnak egyre nagyobb szerep jut az élelmiszeriparban, ebből azonban nem következik még egyértelműen, hogy kevesebb emberre lesz szükség.

Számos pályázat segíti ezután is a burgonyatermelőket

2024. augusztus 01. 13:54
Számos pályázat segíti ezután is a burgonyatermelőket
A burgonya világszerte a harmadik legnépszerűbb élelmiszer a rizs és a búza után, és több milliárd ember táplálkozásának alapvető eleme. Magyarországon is gyakran használt alapélelmiszer, amely a hazai fogyasztók asztalára is rendszeresen kerül – hívta fel a figyelmet dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, a Nébih Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomásán július 30.-án megrendezett Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás és a Fajta- és Növényvédelmi Technológiai Bemutatón, Gyulatanyán.

A dinnye fogyasztását ösztönző kampány indult

2024. augusztus 01. 13:43
A dinnye fogyasztását ösztönző kampány indult
A magyar dinnye kiváló minőségének, sokszínű felhasználási lehetőségének bemutatását célzó fogyasztásösztönző kampányt indított az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC).

Interaktív élmények és agrárkultúra a debreceni Campus Fesztiválon

2024. július 25. 14:58
Interaktív élmények és agrárkultúra a debreceni Campus Fesztiválon
Az Agrárminisztérium standja egy fesztiválon különleges és fontos szerepet tölt be, hiszen számos olyan célja és funkciója van, amelyek hozzájárulnak a látogatók tájékoztatásához, az agrárszektor népszerűsítéséhez, és a megbízható minőségű, magyar élelmiszerek, így az élelmiszeripar értékeinek bemutatásához - jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga a fesztivál területén felállított stand megnyitóján.