Élelmiszeripar

Harmadik alkalommal indul el a sajtbíra képzés

2024. május 09. 14:50
Harmadik alkalommal indul el a sajtbíra képzés
Az idén harmadik alkalommal indítja el a sajtbíra képzést a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával. Az elmúlt években egyre több regionális és országos sajtversenyre került sor hazánkban. A rendezvények kimagasló szakmai színvonalának megőrzése érdekében elengedhetetlen a sajtbírák képzése.

Munkacsoport létrehozásával segíti a mentes termékek piacának fejlődését a NAK

2024. május 09. 14:25
Munkacsoport létrehozásával segíti a mentes termékek piacának fejlődését a NAK
Bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt szakmai tevékenysége, megalakult a „Mentes“ termékek munkacsoportja, amelynek célja az előállítók szakmai támogatása és érdekeik képviselete a termékkörök szabályozási környezetének alakításában és fenntartásában, valamint a glutén-, laktóz-, tej- és cukormentes termékek minőségének biztosításában.

Hazánk továbbra is szoros együttműködésre törekszik a FAO-val

2024. május 09. 14:14
Hazánk továbbra is szoros együttműködésre törekszik a FAO-val
A magyar uniós elnökség kapcsán az európai élelmiszerpazarlás csökkentésére és a világ egyes régióiban tapasztalható nélkülözés felszámolására is fel kívánja hazánk hívni a figyelmet – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Viorel Gutu FAO főigazgató-helyettest.

Mesterségesen megdrágítaná a húsok és tejtermékek árát a Világbank

2024. május 08. 13:05
Mesterségesen megdrágítaná a húsok és tejtermékek árát a Világbank
Szerintük csak így érhető el, hogy kevesebbet fogyasszunk belőlük és csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Mi a titok? Bulgária zöldség- és gyümölcstermesztése növekszik

2024. május 07. 15:50
Mi a titok? Bulgária zöldség- és gyümölcstermesztése növekszik
A nagy hanyatlás után ismét növekedési pályán a bolgár növénytermesztés.
 
Bulgária a szocialista időkben jelentős zöldség-gyümölcs exportot bonyolított le, főleg a keleti blokk országaival.

8 ok, hogy miért igyál rendszeresen kecsketejet

2024. május 07. 15:33
8 ok, hogy miért igyál rendszeresen kecsketejet
Gazdag vitaminforrás, könnyen emészthető, és különleges ízélményt nyújt.

Mi rejlik az E-számok mögött? Ismerd meg a lehetséges veszélyeket!

2024. május 07. 15:30
Mi rejlik az E-számok mögött? Ismerd meg a lehetséges veszélyeket!
Amit tudni érdemes az emulgeálószerekről.
 
Mik azok az emulgeálószerek?

A magyar élelmiszeripar az egészséges GMO-mentes növényekre épül

2024. május 06. 17:22
A magyar élelmiszeripar az egészséges GMO-mentes növényekre épül
A mezőgazdasági termelés, az élelmiszeripar és a táplálkozástudomány kéz a kézben járnak, minden szegmens fejlesztései, kihívásai, elvárásai hatással vannak egymásra – jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Semmelweis Egyetemen megrendezett III. Táplálkozástudományi Szimpóziumon, Budapesten, szombaton, melynek központi témája a szárazhüvelyesek voltak.

Közösség által támogatott mezőgazdasági modell. Mi is ez, miért jó egyáltalán?

2024. április 29. 15:56
Közösség által támogatott mezőgazdasági modell. Mi is ez, miért jó egyáltalán?
Bár még nem túl ismert, itthon is megjelent és terjed az úgynevezett közösség által támogatott mezőgazdasági modell, amelynek lényege, hogy közvetlenül összeköti a fogyasztókat a mezőgazdasági termelőkkel. Ezzel a gazdálkodó előre biztosítja magának a piacot, a fogyasztó pedig gyorsan, biztosan és általában kedvezőbb áron jut helyi termékhez, és biztosított a fenntarthatóság is.

Műanyag helyett ehető, növényi alapú csomagolás kerülhet a zöldségekre

2024. április 29. 15:38
Műanyag helyett ehető, növényi alapú csomagolás kerülhet a zöldségekre
Az innovatív védőréteg növényi eredetű forrásokból készül, például repcéből és zabból.
 
A műanyagba zárt zöldségek korát léphetjük át egy fenntartható svéd fejlesztésnek, a növényi alapú védőburoknak köszönhetően – írja a firstclass.hu.