Kapcsolódó tartalmak: mezőgazdaság

Hír: Több idő jut felkészülni a pályázatokra

2016. március 30. 11:13
 
Két pályázati felhívás beadási határidejének módosításáról döntött a Miniszterelnökség, melynek köszönhetően több idő lesz a szükséges dokumentumok előkészítésére. 2016. április 11-től a vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak korszerűsítését támogató pályázatra, míg 2016. március 31-től a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére lehet pályázni. Lázárék a most induló két pályázatra, mintegy 40,9 milliárd forintot különítettek el.

Hír: Infokommunikációs eszközök használata a mezőgazdaságban

2016. március 30. 09:27
 
Az információs és kommunikációs technológiai (IKT) eszközök, a kapcsolódó technológiák és igénybe vehető szolgáltatások ma már szinte nélkülözhetetlenek a gazdasági életben. A mezőgazdaság sem kivétel ez alól, amit az agrárium döntéshozóinak körében végzett országos felmérésünk eredményei is alátámasztanak. A magyarországi vállalkozások 91%-a használt számítógépet, és mintegy 88%-uk csatlakozott az internethez 2014-ben a KSH legfrissebb adatai szerint. A vállalkozások közel 85%-a rendelkezett helyhez kötött széles sávú internetkapcsolattal, és folytatódott a mobil széles sávú kapcsolat (59%) használatának terjedése is, ami 9,2 százalékponttal növekedett.

Hír: A talaj-növény rendszer fontossága a sikeres termesztés érdekében

2016. március 30. 09:32
 
Ahhoz, hogy valóban sikeresen, kiszámítható módon tudjon gazdálkodni, elengedhetetlen, hogy ne csak a növényre vagy csak a talajra legyen tekintettel, hanem e két tényezőre mint egymással kölcsönhatásban lévő rendszerre tekintsen. A mai mezőgazdaságban alkalmazott agrotechnológia, a műtrágyázási gyakorlat és a kemikáliák használata mind kihagyhatatlan elemei a gazdálkodásnak, de ezek a technológiai elemek ugyanakkor csökkentik a talaj tápelemtartalmát és azok felvehetőségét. Ezeket a negatív folyamatokat az utóbbi évek megváltozott időjárása is tovább erősíti.

Hír: Két mezőgazdasági szakiskola energetikai korszerűsítését adta át Fazekas Sándor

2016. április 01. 12:49
 
Egy ceglédi és egy kenderesi mezőgazdasági szakiskola energetikai korszerűsítését adta át csütörtökön a földművelésügyi miniszter.

Hír: NMG: Az olcsó mezőgazdasági termékek és a kőolaj csökkentették az inflációt

2016. április 11. 08:49
 
A kormány továbbra is 1,6 százalékos éves inflációt vár Elsősorban két tényező tette lehetővé a fogyasztói árak 0,2 százalékos éves csökkenését: egyrészt az előző évi alacsonyabb árú mezőgazdasági termékekből készülő olcsóbb termékek, valamint a kőolaj mérsékelt világpiaci ára - mondta Marczinkó Zoltán, kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.
 

Hír: Az agrárkamara sürgős megoldást szorgalmaz az öntözés problémáira

2016. április 19. 07:52
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) tárcaközi egyeztetést kezdeményezett az öntözés problémáinak hatékony és gyors megoldása érdekében a Földművelésügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség között, bevonva a Nemzetgazdasági Minisztériumot is - mondta el a NAK alelnöke, Hubai Imre Szigetszentmiklóson, sajtótájékoztatón. 

Hír: A Növekedési Hitelprogram hajtja a mezőgazdaságot

2016. április 25. 12:28
 
2009 óta kizárólag a mezőgazdasági hitelállomány nőtt, a gazdaság más szektorainak finanszírozása stagnált vagy romlott.

Hír: A Növekedési Hitelprogram a mezőgazdaság motorja

2016. április 26. 07:49
 
A prgram révén 65 milliárdos fejlesztés valósult meg A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogramja (NHP) a magyar mezőgazdaság növekedésének motorja, a mezőgazdaság részesedése az NHP második szakaszában a kezdeti 14 százalékról 28 százalékra nőtt - írta az Atradius hitelbiztosító legfrissebb piacelemzésében.
 

Hír: Fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatás

2016. május 02. 07:42
 
Fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatás
A fiatal mezőgazdasági termelő a 34/2014. (IV. 4.) VM rendelet alapján a mezőgazdasági tevékenységének megkezdéséhez, egy alkalommal jövedelempótló támogatást vehet igénybe.

Hír: Agrárium 2016 – mezőgazdasági összeírás

2016. május 02. 07:48
 
A KSH mintegy 600 ezer címen térképezi fel Magyarország mezőgazdaságát május 15. és július 15. között